Puur natuur bij Viola's Patisserie

Viola's Patisserie_BIB 6-2019

Foto: Oscar van der Wijk

Viola Cennini gebruikt alleen natuurlijke ingrediënten in haar patisserie in Eindhoven. Als eerste Nederlander volgde ze een opleiding veganistische chocolade maken aan de Callebaut Academy in het Britse Banbury. Viola’s veganistische taartjes en bonbons trekken veel nieuwe klanten.

Viola’s Patisserie opende in september 2018. Haar recepten kennen Italiaanse invloeden. Van haar Italiaanse schoonmoeder kreeg ze een receptenboekje. Deze recepten combineert Viola met de recepten die zij van huis uit mee kreeg. Het resultaat: geen standaard nougattaartjes, maar recepten met een Italiaanse twist. “In plaats van tien ingrediënten te gebruiken, gebruik ik er bijvoorbeeld maar vijf”, legt ze uit. Die eenvoud is kenmerkend voor de Italiaanse keuken.  

De veganistische trend maakte Viola nieuwsgierig. “In bijna elk recept zitten boter, melk en slagroom. Wat als je het zonder die ingrediënten doet? Kan dat eigenlijk wel? Hoe ga je bijvoorbeeld te werk als je deeg wilt liften zonder eieren? En, niet onbelangrijk: is het dan nog lekker?” Viola bestudeerde verpakkingen van veganistische voedingsmiddelen. “Vaak zitten er veel toevoegingen in om het lekker te maken. Zou het ook zonder al die smaakversterkers kunnen?”

Ze besloot de drie daagse training veganistische chocolade en patisserie van de Callebaut Academy in het Britse Banbury te volgen. De eerste dag stond in het teken van chocolade, de andere twee lesdagen gingen over veganistische patisserie. Terug in Eindhoven bracht Viola het geleerde direct in de praktijk. Het zoeken naar de juiste ingrediënten is een uitdaging. “In Engeland heb ik geleerd om te werken met ingrediënten die daar verkrijgbaar zijn, nu moet ik hier op zoek naar de juiste spullen.”

Viola geeft haar eigen draai aan de recepten die ze in Engeland leerde. Dat gaat niet altijd meteen goed. “Doordat ik nu met hele andere ingrediënten werk, weet ik soms niet waaraan het ligt dat iets schift. Het lijkt alsof ik het vak van patissier opnieuw moet leren.”

Het veganistische assortiment bestaat inmiddels uit een drie dubbele chocoladecake, appeltaart en carrotcake. Maar het meest bijzonder is de veganistische bonbonlijn. “Veganisten eten doorgaans alleen pure chocolade, omdat daar geen melk in zit. Daar probeer ik variatie in aan te brengen; ik gebruik voor iedere bonbon een ander soort cacao.” Daarnaast zijn er de vullingen. Bijvoorbeeld banaanganache en karamel of kruidige sinaasappelgel en grand marnier. Natuurlijk is er ook een met een Italiaanse twist met lemoncurd en limoncello.  

Elke week probeert Viola iets nieuws toe te voegen aan het assortiment. Het doel: straks bestaat de helft uit veganistische producten en mixen klanten die niet eens veganistisch zijn, normale bonbons met de veganistische variant. “Want het is net zo lekker!”

Meer weten over Viola's Patisserie? Lees dan het complete artikel van Ellen Weber in Bakkers in bedrijf 6-2019. Nog geen abonnee? Sluit hier een abonnement af.

Lees ook
Op naar de 23.000

Op naar de 23.000

Met een baguette in mijn tas en de Franse klanken van Stromae op de radio rijd ik van de Europain terug naar Utrecht. ‘Ik wil geïnspireerd worden’, is het antwoord dat ik by far het meest hoor op mijn vraag wat men op een beurs zoekt. Inspiratie betekent voor mij dat je op een andere manier gaat kijken en je een nieuw inzicht krijgt. Dat gaat verder...

Esther Faasen wint Dutch Pastry Award 2018

Esther Faasen wint Dutch Pastry Award 2018

Tijdens de eerste dag van Bakkersvak 2018 won Esther Faasen de prestigieuze Dutch Pastry Award én de publieksprijs. Zij maakte het beste showstuk en, volgens de jury, een mooie en smaakvolle taart. Het thema van dit jaar was ‘History’. Faasen beeldde de ‘circle of life’ uit met een aap en een levensboom. Bezoekers van de beurs kozen bijna unaniem voor...

Christmas Caramel Desiré

Christmas Caramel Desiré

Een heerlijk kerstrecept van Robin Hoedjes: een petit desiré met verschillende structuren en smaken, leuk om mee te experimenteren voor de kerstperiode. De basis bestaat uit een deegje gevuld met een zachte frangipane. Daarop zit de taaie caramel en het geheel is afgewerkt met mokka botercrème. In de stappen wordt uitgelegd hoe de taaie...

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Wat ga je doen?Als operator productie draag je zorg voor de producten die worden bereidt in deze bakkerij. We zijn per direct op zoek naar een ervaren bakker/ operator...

Leerling BBL Artisanaal

Leerling BBL Artisanaal

Wat ga je doen?Gaat er voor jou niets boven de geur van pasgebakken brood? Voor de artisanale bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een leerling BBL. Dagelijks...

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Wat ga je doen?Heb jij altijd al heerlijke brood- en banketproducten willen verkopen? Dan is dit je kans! Een ambachtelijke bakkerij, met meerdere winkels in de...