Puratos ontzorgt bakker tijdens feestdagen met kennis

1 november 2020

De herfst doet zijn intrede. Tijd om ons op te maken voor de feestdagen. Die zullen er dit jaar anders uitzien dan anders. De wens om uit te pakken zal er echter niet minder om zijn, bijvoorbeeld met lekker eten. Leveranciers proberen de bakker zoveel mogelijk te ontzorgen en de kans te geven zich te onderscheiden. Met vandaag Arianne Le Duc van Puratos.

Niet alle leveranciers zoeken het in inspiratie. Puratos wil bakkers ook op een andere manier bijstaan: met kennis. Het bedrijf heeft onderzoek laten doen naar consumenten­gedrag in dertien landen. “Daarbij hebben we niet specifiek naar Nederland gekeken, maar wel naar landen die erop lijken”, vertelt Arianne Le Duc. “Zoals Duitsland en België. Het onderzoek levert geen wereldschokkende resultaten op, maar biedt wel informatie waar de bakker iets mee kan. Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat de coronacrisis de ambachtelijke bakker kansen biedt. Consumenten geven in tijden van crisis de voorkeur aan lokale producten, afkomstig uit de eigen regio. Ze zien dat voedsel als betrouwbaarder. De slogan ‘Koop lokaal’ gaat zeker op voor bakkers, zij hebben hun klanten­aantal de afgelopen maanden zien groeien. Al is daarin wel een tweedeling te onderscheiden. Vanwege de sluiting van de horeca en het thuiswerken is voor (banket)bakkers een groot deel van de vraag naar gebak weggevallen.”

Hoe het dit jaar verdergaat, is nog de vraag. Le Duc: “Dat heeft ook te maken met wat het najaar gaat doen. Nu het virus weer oplaait, kunnen de regels weer worden aangescherpt. Nadeel voor bakkers is dat ze vaak een beperkt winkel­oppervlak hebben. Daardoor is het aantal klanten dat in de winkel aanwezig mag zijn, beperkt. Het afgelopen voorjaar hebben we geboft met het weer. Voor klanten was het daarom niet erg om in een rij buiten de winkel te wachten. In het najaar en de winter zal dat anders zijn, met kou en regen. De bakker doet er goed aan om hierover na te denken en maatregelen te treffen. Zet een partytent voor de deur, zorg voor terrasheaters of deel paraplu’s uit, om maar wat te noemen.”

Dit is het derde deel en laatste deel van het artikel Feestdagen & corona: Kansen voor bakkers. Lees hier deel 1 en deel 2 terug. Meer weten? Lees dan het complete artikel online of in Bakkers in bedrijf 8-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 39,99 ex. btw. 

Altijd op de hoogte blijven?