Puratos ontwikkelt buitenaards brood

Puratos ontwikkelt buitenaards brood

In de toekomst woont er mogelijk een mensenkolonie op de planeet Mars. Die mensen moeten natuurlijk eten. Puratos, leverancier van bakkerijingrediënten, kijkt met een aantal partners naar de mogelijkheden om brood te maken op die planeet.

In het laboratorium van Puratos staan speciale containers waarin onderzoekers proberen om graan te kweken. Als dit lukt, zouden zulke containers op Mars voor de nodige voedselvoorziening kunnen zorgen voor als er mensen op de planeet neerstrijken.

"Het wordt moeilijk om op Mars in voldoende voedsel te voorzien", zegt CEO Daniel Malcorps tegen Belgisch nieuwsblad De Tijd. "We bekijken hoe ons bedrijf een bijdrage kan leveren." Voor dit project werkt het bedrijf samen met de Belgische startup Urban Crop Solution en ruimtevaartorganisaties NASA (VS), ESA (EU) en Roscomos (Rusland). Het is niet duidelijk hoeveel geld Puratos investeert in het Mars-project, maar het bedrijf investeert ieder jaar 100 miljoen euro in onderzoek.

Zelfs als er in de toekomst geen mensen op Mars zullen leven, is het onderzoeksproject niet zinloos. Want alles wat met dit project wordt geleerd, kan ook op aarde gebruikt worden. Het concept van graan kweken in containers kan bijvoorbeeld worden toegepast in grote steden.

Zuurdesem
Puratos gebruikt vooral zuurdesem voor zijn Mars-project: "Gist kweken op Mars wordt moeilijk, daarom rekenen wij op zuurdesem", zegt Malcorps. Puratos heeft een grote databank met verschillende soorten desems. Op dit moment heeft het bedrijf 115 desems uit twintig landen.

Puratos leverde vorig jaar voor bijna 2 miljard euro aan producten als margarine, broodverbeteraars, broodmixen, granen en vulling voor patisserie. Het bedrijf levert aan zowel lokale bakkers als grote industriële bakkerijen in ruim honderd landen.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Maak onderscheid met grondstoffenkennis

Maak onderscheid met grondstoffenkennis

Het Bakery Institute organiseerde samen met Moulin de Suire een kennissessie bij het Summa college in Eindhoven. De belangrijkste uitkomst: Ambachtelijke bakkers kunnen zich met grondstoffenkennis onderscheiden van andere aanbieders van brood. Moulin de Suire Bij de kennissessie was Olivier Coquelin aanwezig. Coquelin is proefbakker bij Moulin de...

Masterclass desem van EverBake

Masterclass desem van EverBake

In juni organiseerde EverBake de masterclass: desem ‘van starter tot gebakken product’. Dit gebeurde in samenwerking met partners Bongard, Bertrand Puma en het Bakery Institute. Onder andere de Fermentolevain desemtank en de Paneotrad werden getoond. Machines François Brandt van het Bakery Institute vertelde over de machines...

Jorink en Nijkamp winnen Desem Awards 2018

Jorink en Nijkamp winnen Desem Awards 2018

Het Echte Bakkersgilde maakte 6 juni de winnaars van de Desem Awards in de categorieën gevuld en ongevuld desembrood bekend. Nijkamp, De Echte Bakker won in de categorie ongevuld desembrood. In de categorie gevuld desembrood ging de Award naar Jorink, De Echte Bakker. Desem Awards Ongevuld desembrood De winnaar in de categorie ongevuld...

Bakker groot ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

Bakker groot ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

In deze fulltime functie zal je bezig houden met het volledige proces van voorbereiden, bakken en nabewerken van klein- en grootbrood.

Teamleider ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

Teamleider ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

In de functie van teamleider ben je verantwoordelijk voor de algehele gang van zaken in de bakkerij. Je zorgt voor een optimale bezetting in de bakkerij, springt...

Bakker ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

Bakker ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

In de functie van bakker werk je in een klein team in wisselende diensten. Teambelang staat hier voorop, samen maken jullie de mooiste producten. In deze functie...