Puratos ontwikkelt buitenaards brood

Puratos ontwikkelt buitenaards brood

In de toekomst woont er mogelijk een mensenkolonie op de planeet Mars. Die mensen moeten natuurlijk eten. Puratos, leverancier van bakkerijingrediënten, kijkt met een aantal partners naar de mogelijkheden om brood te maken op die planeet.

In het laboratorium van Puratos staan speciale containers waarin onderzoekers proberen om graan te kweken. Als dit lukt, zouden zulke containers op Mars voor de nodige voedselvoorziening kunnen zorgen voor als er mensen op de planeet neerstrijken.

"Het wordt moeilijk om op Mars in voldoende voedsel te voorzien", zegt CEO Daniel Malcorps tegen Belgisch nieuwsblad De Tijd. "We bekijken hoe ons bedrijf een bijdrage kan leveren." Voor dit project werkt het bedrijf samen met de Belgische startup Urban Crop Solution en ruimtevaartorganisaties NASA (VS), ESA (EU) en Roscomos (Rusland). Het is niet duidelijk hoeveel geld Puratos investeert in het Mars-project, maar het bedrijf investeert ieder jaar 100 miljoen euro in onderzoek.

Zelfs als er in de toekomst geen mensen op Mars zullen leven, is het onderzoeksproject niet zinloos. Want alles wat met dit project wordt geleerd, kan ook op aarde gebruikt worden. Het concept van graan kweken in containers kan bijvoorbeeld worden toegepast in grote steden.

Zuurdesem
Puratos gebruikt vooral zuurdesem voor zijn Mars-project: "Gist kweken op Mars wordt moeilijk, daarom rekenen wij op zuurdesem", zegt Malcorps. Puratos heeft een grote databank met verschillende soorten desems. Op dit moment heeft het bedrijf 115 desems uit twintig landen.

Puratos leverde vorig jaar voor bijna 2 miljard euro aan producten als margarine, broodverbeteraars, broodmixen, granen en vulling voor patisserie. Het bedrijf levert aan zowel lokale bakkers als grote industriële bakkerijen in ruim honderd landen.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Wat verwacht de klant van een chocoladeproduct?

Wat verwacht de klant van een chocoladeproduct?

Hoe kun je als chocolatier je producten het beste aan de man brengen? De resultaten van het onderzoek 'Taste Tomorrow' kunnen hierbij helpen. Belcolade-Puratos presenteerde de resultaten tijdens de Belgium Chocolate Summit.

Bak Speciaal: ambachtelijke nieuwkomer in Royal Steensma-familie

Bak Speciaal: ambachtelijke nieuwkomer in Royal Steensma-familie

Met Bak Speciaal heeft Royal Steensma begin dit jaar een ambachtelijke specialist in exclusieve bakkerijgrondstoffen voor bijzondere broodsoorten overgenomen. Een welkome aanvulling op het bestaande aanbod van voornamelijk banketgrondstoffen. Portret van een nieuwkomer in de Royal Steensma-familie.

Wereldrecordpoging Desembrood bakken haalt bijna 15.000 euro op

Wereldrecordpoging Desembrood bakken haalt bijna 15.000 euro op

Honderden broodliefhebbers kwamen 2 juni bij elkaar voor de workshop Desembrood bakken in de pop-up desembakkerij in Hilton Amsterdam Airport Schiphol. De wereldrecord-poging bracht €14.235 op voor het goede doel Against Cancer.

Summer Job in Luxe Badplaats bij New York

Summer Job in Luxe Badplaats bij New York

Ben jij de bakker die wij zoeken voor deze unieke uitdaging in New York USA? Brood, Banket of All Round? We zoeken 3 bakkers voor de zomer in een luxe badplaats...

Choco-lijnoperator industriële banketbakkerij omgeving Utrecht

Choco-lijnoperator industriële banketbakkerij omgeving Utrecht

Ben jij een echt chocolade man/vrouw en wil je aan de slag in de modernste koekjesbakkerij van Nederland? Ben je daarnaast flexibel? Dan is de functie van Choco-lijnoperators...

Ambachtelijk Broodbakker omgeving Putten

Ambachtelijk Broodbakker omgeving Putten

In deze fulltime functie zal je je voornamelijk bezig houden met vervaardiging van groot en klein brood. Je beheerst het gehele traject en spring zo nodig ook bij...