Protocol Verantwoord Winkelen aangescherpt

29 oktober 2020
Foto: Oscar van der Wijk

Na een overleg tussen ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Wiebes (Economische Zaken en Klimaat), staatssecretaris Keijzer (EZK), en de voorzitters van MKB-Nederland en VNO-NCW zijn de Richtlijnen Verantwoord Winkelen ambachtelijke bakkerij aangepast. Daarnaast gelden vanaf 27 oktober ook de Richtlijnen Winkelen en de openbare ruimte. Dat maakt NBOV bekend.

Tijdens het overleg werd gebruik gemaakt van de informatie en aanvullende maatregelen en foto’s van NBOV-leden en collega-brancheorganisaties. Ook het kabinet vindt het van groot maatschappelijk belang om de winkels zo veel mogelijk open te houden, maar de besmettingsgraad moet absoluut teruggebracht worden. Daarom zijn de richtlijnen aangepast. "De consument krijgt nogmaals het dringende advies aan om alleen te winkelen. U krijgt als ondernemer de complimenten van de bewindslieden voor alle, tot nu toe, ondernomen acties en zij gaan ervan uit dat deze met hetzelfde enthousiasme worden voortgezet."

"Goede naleving van de nieuwe richtlijnen kan voorlopig een verdere beperking van openingstijden of zelfs de sluiting van winkels voorkomen", aldus NBOV.

Richtlijnen Verantwoord winkelen

De Richtlijnen Verantwoord winkelen gelden voor alle detailhandelsactiviteiten. De NBOV heeft hieraan aanvullende branche-specifieke maatregelen toegevoegd. De belangrijkste aanscherpingen zijn:

  • Voer aantoonbaar deurbeleid. Dat kan bijvoorbeeld zijn het maximaal aantal personen aan de deur en/of mandjes en/of bijvoorbeeld stoplichten en/of soms ook mensen bij de deur. Doel van de maatregel: voldoende afstand houden en voorkomen dat het maximaal aantal klanten niet wordt overschreden.
  • Voorzie medewerkers van beschermende middelen (kuchschermen, mondkapjes) en zie toe op het gebruik.
  • Zet in op spreiding van klanten over de week en de dag.

Richtlijnen winkelen en de openbare ruimte

In deze richtlijnen staan aanwijzingen voor het winkelgebied. Hierbij wordt duidelijk aangegeven wat de rol is van de diverse partijen: winkeliers, beheerders/eigenaren en de gemeente. De handhaving van de regels die gelden voor winkelgebieden wordt opgepakt door de Veiligheidsregio’s. 

De richtlijn geeft aan dat betrokkenen (in hun eigen rol) er tenminste voor moeten zorgen:

  • dat de gedragsregels voor bezoekers duidelijk zichtbaar en bij herhaling worden gecommuniceerd;
  • dat het winkelgebied zo is ingericht dat iedereen 1,5 meter afstand tot elkaar kan houden;
  • dat bezoekers die zich niet aan de regels houden daarop worden aangesproken.

Beide richtlijnen zijn te downloaden op de website van NBOV.

 

Altijd op de hoogte blijven?