Produceren, verrassen en ondernemen – vier tips voor bakkers

12 november 2021 Michelle de Koning

Lukt het nog om alles zelf te maken met het groeiende personeelstekort? Heb je al genoeg ideeën voor het komende feestdagenseizoen? Bakkers kunnen in deze tijd wel wat hulp gebruiken, dachten ze bij Bakeplus. Het open huis kon niet doorgaan, een verrassingsbox voor bakkers kwam ervoor in de plaats. Met veel tips.

Vanwege corona besloot Bakeplus het open huis dit jaar niet door te laten gaan. Maar omdat bakkers het in deze tijd notoir druk hebben en de stress nu nog eens versterkt wordt door personeelstekort, stijgende prijzen en het steeds lastiger beschikbaar zijn van grondstoffen en verpakkingen, besloot Bakeplus bakkers een hart onder de riem te steken. De afgelopen week vonden grote dozen vol producten om te ruiken, voelen en proeven hun weg naar bakkers.

“Natuurlijk zijn we een commercieel bedrijf, maar deze keer gingen we echt puur op pad om bakkers te helpen. Want of je als bakker nu handen tekort komt in de bakkerij en daardoor overweegt om iets in te kopen of je kunt nog wel wat inspiratie gebruiken voor de komende tijd, deze box brengt je op ideeën”, vertellen Paul van Pelt en Yvonne Vermeulen van marketing van Bakeplus. De box is door Bakeplus samengesteld aan de hand van wat bakkers zelf de laatste tijd hebben aangegeven als knelpunten en biedt daarmee tips en handvatten voor de komende tijd.

Tip 1: maak keuzes

Het blijft een lastige keuze voor bakkers: maak ik alles zelf of koop ik een deel van mijn assortiment in? Paul: “Als je het qua mankracht niet aan kan, kun is inkopen een goed alternatief, mits het kwalitatief hoogwaardige spullen zijn. In de box lieten we bakkers en hun medewerkers kennis maken met de kwaliteit van onder meer onze gevulde koeken, croissants, saucijzenbroodjes en taaitaai. Natuurlijk maak je het als bakker liever zelf, maar inkopen kan een – tijdelijke – een oplossing zijn. Kijk waar je eigen kracht ligt en waar je hulp kunt gebruiken. Maak keuzes als dat nodig is en koop dan goede kwaliteit.”

Tip 2: verras je klant

Heb je wel mankracht genoeg en wil je juist uitpakken met nieuwe producten de komende periode? Denk dan eens aan een ander soort kruidnoten (groot en bros), aan zoete en hartige borrelballen of het luxe gevulde hartige brood dat op verzoek van Bakeplus speciaal ontwikkeld is door Hans Som.

Tip 3: maak gebruik van je eigen kracht en voorraad

Naast brood en banket kun je als bakker je klanten wellicht ook verblijden met producten die je als bakker toch al in huis hebt of vrij makkelijk zelf kunt maken. Yvonne: “Thuisbakkers willen misschien wel marsepein bij je kopen. En klanten die hun kerstdiner thuis voorbereiden kun je toetjes verkopen, maar je kunt er ook voor kiezen om chocolademoussepoeder aan te bieden en in de winkel wat voorbeelden neer te zetten van hoe de klant de mousse thuis leuk aan kan kleden met bijvoorbeeld chocolaatjes of koekjes. Die ze ook bij jou kunnen kopen natuurlijk.” Ook jam is zo gemaakt. “Een eigen etiket erop en verkopen bij je croissants, bied je net dat beetje extra voor een feestelijk ontbijt.”

Tip 4: dit hebben we geleerd van ondernemen in coronatijd

Bakkers die vorig jaar uit nood een drive thru organiseerden voor de klanten om hun kerstboodschappen op te halen, doen dat nu weer omdat het zo goed bevallen is. “Zo zijn er wel meer dingen die ondanks corona toch kansen bieden”, zegt Paul en doelt daarmee onder meer op de trend van brievenbuspakketjes. “Mensen zijn elkaar meer dingen gaan sturen of laten iets bezorgen omdat langsgaan even wat moeilijker is soms. Dat biedt de bakker kansen. Zorg voor mooie producten die in platte doosjes door de bus kunnen of verpak iets in een klein jute sinterklaaszakje zodat het makkelijk bezorgd of afgegeven kan worden en voelt als een cadeautje. Zo help je je klanten om hun dierbaren te verrassen. Bovendien is het iets waar je ook na corona mee door kunt gaan.”

Verrassingsbox Bakeplus_2

Altijd op de hoogte blijven?