Prijzen ambachtelijk ijs stijgen

Ijsvitrine_Bakkersvak 2019

Veel ijsondernemers vragen vanwege de stijgende kosten meer voor hun ijs. De meeste salons rekenen nu 1,25 tot 1,50 euro per bolletje. Dat vertelt Teun Loonen, voorzitter van het Ambachtelijk IJscentrum aan Nu.nl.

Naast de stijgende kosten voor personeel, energie en verpakkingsmateriaal hebben ijsondernemers vooral last van de duurdere grondstoffen. Daarom zijn er maar weinig ijsondernemers nog steeds 1 euro, de gemiddelde prijs voor corona, per bol rekenen. De meesten verhoogden de prijzen naar 1,25 tot 1,50 euro.  Voor exclusievere smaken, zoals pistache, is dat eigenlijk te weinig. “Pistachenoten zijn echt superduur”, zegt Loonen tegen Nu.nl. 1,75 tot 2 euro is wat hem betreft voor deze soorten te rechtvaardigen.

Reacties

Op het moment van schrijven waren er meer dan 1700 reacties binnengekomen op dit artikel bij Nu.nl. Deze variëren van gemopper op dat alles duurder wordt en de grootte van de bolletjes tot vergelijkingen met het buitenland en supermarktijs. Toch zijn er ook veel die met begrip reageren en het ambacht van de ambachtelijke ijsmaker waarderen. Een van hen reageert als volgt:

“Ik geloof niet dat de gemiddelde ambachtelijke ijsmaker voor de lol de prijzen vraagt die ze doen. Ze stoppen veel liefde in hun product en willen graag dat zo veel mogelijk mensen er van kunnen genieten. De prijzen die ze vragen zijn noodzakelijk om te kunnen blijven bestaan.”

Prijsverhoging

De beslissing om de prijs te verhogen is geen gemakkelijke. Voor Vakblad IJs spraken we in april Luc Blok, de nieuwe voorzitter van het Gilde van SVH Meesterijsbereiders. Hij zei toen het volgende: ““Er gaan zonder twijfel enorme prijsverhogingen aankomen op het gebied van transport, energie en personeel. Als ijsbereiders moeten we dat gaan doorberekenen in onze prijzen, anders houden we het niet vol. Met pijn in mijn hart ben ik dit jaar naar € 1,50 per bolletje gegaan, maar ik had eigenlijk al € 1,60 moeten gaan rekenen. Ik zie nu al brandstoftoeslagen op diverse facturen staan en het seizoen moet nog beginnen.”

Hoe ga jij in jouw ijssalon om met de stijgende kosten voor onder andere grondstoffen en energie? Laat het ons weten via info@vakbladijs.nl.

Bron: Nu.nl / Vakblad IJs 

Geen nieuws van Vakblad IJs meer missen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Inschrijven voor de nieuwsbrief
Dossiers
Lees ook
UWV: Veel werkgevers verwachten problemen in 2023

UWV: Veel werkgevers verwachten problemen in 2023

Veel werkgevers verwachten dat zij in 2023 in de problemen gaan komen vanwege de hoge kosten voor onder andere energie en grondstoffen. Dat blijkt uit een rondgang van UWV langs werkgevers uit onder andere de horeca, detailhandel, landbouw en groothandel.

NVB wil steun voor industriële bakkerijen

NVB wil steun voor industriële bakkerijen

De 42 leden van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) zijn teleurgesteld over de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK-regeling). Het ziet er naar uit dat geen enkele industriële bakkers gebruik kan maken van dit steunpakket. In een brief aan de regering pleit NVB voor een betere regeling.

‘Welke ingrediënten geven echt meerwaarde?’

‘Welke ingrediënten geven echt meerwaarde?’

“Ik hou ervan om kennis te delen, daarom wilde ik ook Meester Boulanger worden.” Aan het woord is Reindert Hameeteman, Technical Application Manager bij CSM Ingredients en sinds afgelopen mei Meester Boulanger. “Ik verzin graag nieuwe dingen met de basisgrondstoffen waar we als bakker mee werken.”

Altijd op de hoogte blijven?

 

Abonneer
 

of

Meld je aan voor de nieuwsbrief