Prijsverschil tussen gangbaar en biologisch wordt kleiner

groente-biologisch

Vijf jaar geleden waren biologische producten gemiddeld twee keer zo duur als niet-biologische varianten, aldus de consumentenbond. Dat verschil wordt steeds kleiner, blijkt uit een prijspeiling.

De Consumentenbond bekeek 115 biologische producten bij 13 supermarkten en 4 biowinkels. Bij de supermarkten zijn biologische levensmiddelen nog steeds flink duurder dan gangbare producten: gemiddeld 63%. Bij de biowinkels zijn de prijzen vaak nog hoger; reken je die mee dan kom je uit op een verschil van 75%. Vijf jaar geleden was dat verschil nog 100%.

Biologische marges

Wat ook opvalt is het grote verschil in prijzen tussen de diverse winkelketens. Zo zijn supermarkten Dirk en Vomar volgens de Consumentenbond het goedkoopst voor biologische producten en de biowinkels Natuurwinkel en Odin het duurst. Dat verschil tussen winkels heeft deels te maken met het prijsverschil tussen de merken die in de schappen staan. Biologische huismerkproducten van supermarkten zijn vaak goedkoper dan A-merken. Maar het hangt ook samen met de marges die de winkels uit hun biologische assortiment willen slepen. Een pak Bio+ espressobonen bijvoorbeeld kostte bij Deka bijna €3 meer dan bij Dirk.

Lees ook
Meer toezicht Skal op verkoop biologische producten

Meer toezicht Skal op verkoop biologische producten

Vanaf 1 januari 2021 gaat Skal meer toezicht houden op de verkoop van biologische producten bij winkels en verkooppunten. "Skal Biocontrole, verantwoordelijk voor het toezicht op de biologische productieregels, ondersteunt de verkooppunten bij het in praktijk brengen van de huidige eisen en de mogelijke certificatieplicht die hierop volgt."

Jan Linders Beste supermarkt in brood

Jan Linders Beste supermarkt in brood

Onderzoeksbureau GfK heeft Jan Linders Supermarkten uitgeroepen tot de Beste supermarkt in Brood. Consumenten beoordeelde de broodafdeling van de supermarkt met een 7,65. Het is de vijftiende keer dat de supermarktketen de ranglijst aanvoert.

ABN AMRO verwacht een krimp van 4 procent in de foodsector

ABN AMRO verwacht een krimp van 4 procent in de foodsector

De invloed van de coronacrisis op de foodsector is groot. ABN AMRO verwacht voor 2020 een volumedaling van 4 procent voor de gehele foodsector. Herstel wordt pas weer verwacht in 2021. Met name de bedrijven die aan de horeca leveren en de drankensector zijn zwaar getroffen. Tegelijkertijd is er ook groei voor bijvoorbeeld supermarkt leveranciers. Het...

Teamleider Bakkerij regio Twente

Teamleider Bakkerij regio Twente

Wat ga je doen?Als teamleider ben je verantwoordelijk voor het effectief inzetten van teamleden, zodat de werkzaamheden efficiënt, veilig en met het maximale...

Operator bakkerij omgeving Tiel

Operator bakkerij omgeving Tiel

Wat ga je doen?Als broodbakker ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je werkt als ovenist, langmaker, deegdraaier en je bedient...

Operator bakkerij omgeving Almelo

Operator bakkerij omgeving Almelo

Wat ga je doen?Als operator ben je verantwoordelijk voor het juist afwegen van de grondstoffen, het bereiden van het deeg en het controleren van het bakproces van...