Prijsverschil tussen gangbaar en biologisch wordt kleiner

25 maart 2019 Mark IJsendoorn

Vijf jaar geleden waren biologische producten gemiddeld twee keer zo duur als niet-biologische varianten, aldus de consumentenbond. Dat verschil wordt steeds kleiner, blijkt uit een prijspeiling.

De Consumentenbond bekeek 115 biologische producten bij 13 supermarkten en 4 biowinkels. Bij de supermarkten zijn biologische levensmiddelen nog steeds flink duurder dan gangbare producten: gemiddeld 63%. Bij de biowinkels zijn de prijzen vaak nog hoger; reken je die mee dan kom je uit op een verschil van 75%. Vijf jaar geleden was dat verschil nog 100%.

Biologische marges

Wat ook opvalt is het grote verschil in prijzen tussen de diverse winkelketens. Zo zijn supermarkten Dirk en Vomar volgens de Consumentenbond het goedkoopst voor biologische producten en de biowinkels Natuurwinkel en Odin het duurst. Dat verschil tussen winkels heeft deels te maken met het prijsverschil tussen de merken die in de schappen staan. Biologische huismerkproducten van supermarkten zijn vaak goedkoper dan A-merken. Maar het hangt ook samen met de marges die de winkels uit hun biologische assortiment willen slepen. Een pak Bio+ espressobonen bijvoorbeeld kostte bij Deka bijna €3 meer dan bij Dirk.

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?