Prijsontwikkeling voeding stuwt inflatiecijfers

brood supermarkt

De Nederlandse inflatiecijfers stegen vorige maand naar 6,4 procent; in december lagen de prijzen nog 5,7 procent hoger dan een jaar ervoor. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De stijgende prijzen van voedingsmiddelen zijn een belangrijke oorzaak van de hoge inflatiecijfers.

De grootste veroorzaker van de stijgende inflatie zijn de stijgende energieprijzen. De bijdrage hiervan aan de totale inflatie van 6,4 procent was ruim 3 procent. Maar ook voeding was een belangrijke veroorzaker van de stijgende inflatiecijfers: in januari van dit jaar waren voedingsmiddelen gemiddeld 4,3 procent duurder dan een jaar ervoor. In december lag dit percentage nog op 2,6 procent. De grootste prijsstijgingen waren afkomstig van brood, kaas en kwark.

(Bron: CBS)

De prijsstijgingen in Nederland lagen boven het Europees gemiddelde; het verschil tussen de inflatie in Nederland en de eurozone is na december 2021 niet zo groot geweest, rekende het CBS uit.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Aantal bedrijven brood- en banketsector groeit

Aantal bedrijven brood- en banketsector groeit

Analist Ron Duijkers interpreteert elk kwartaal de cijfers die het CBS publiceert over de ontwikkelingen van de bedrijven in de brood- en banketsector.

Toename bakkers, viswinkels en slagerijen in 2021

Toename bakkers, viswinkels en slagerijen in 2021

Het afgelopen jaar is het aantal winkels voor het eerst sinds 2010 toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Er zijn vooral winkels die voedingsmiddelen verkopen bijgekomen, zoals supermarkten, (banket)bakers, slijterijen en viswinkels.

Inflatie stijgt met bijna 10 procent in maart

Inflatie stijgt met bijna 10 procent in maart

Alles wordt duurder. Voedsel, energie, benzine. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek steeg inflatie maart 2022 naar 9,7 procent. In februari was dit nog 6,2 procent. Alleen in april 1976 lag de inflatie hoger.