Pride and Pudding - Regula Ysewijn

pride and pudding

Met de verwijzing naar Jane Austens bekendste boek Pride and prejudice en de ondertitel ‘De geschiedenis van de Britse pudding in hartige en zoete recepten’ maakt Regula Ysewijn meer dan duidelijk dat dit boek bestemd is voor liefhebbers van Engelse bakproducten. Maar dit boek biedt meer.

De Belgische Ysewijn is culinair auteur en fotograaf. Op haar website Miss Foodwise schrijft ze sinds 2010 over haar culinaire ontdekkingen en over de Britse keuken. Ysewijn schreef naast Pride and Pudding ook het Brits Bakboek en Belgian Café Culture. Daarnaast is ze een van de twee juryleden van Bake off Vlaanderen, de Vlaamse versie van The Great British Bake Off. Ook werkt ze in Groot-Brittannië aan verschillende publicaties, zoals het magazine van Borough Market, en aan programma’s voor de BBC.

Regula Ysewijns liefde voor het Engelse leven en eten spat in deze heruitgave van Pride and Pudding van de pagina’s (de eerst druk is van 2015; uitgever Carrera Culinair brengt het boek nu opnieuw uit). Denk bij ‘pudding’ niet gelijk aan het zoete gerecht dat dient als afsluiter van een maaltijd. Zeker in Groot-Brittannië heeft het woord een veel bredere betekenis. In den beginnen was het zelfs een hartig product. “In principe is pudding de naam voor een mengsel dat ofwel bereid wordt in dierlijke ingewanden, zoals worst of haggis, ofwel verpakt in een puddingdoek of in een schaal, deegvorm of mal,” schrijft Regula Ysewijn in het begin van het boek.

Daarna legt ze in hoofdstukken vol geschiedenis uit hoe de hartige pudding evolueerde tot zoete varianten: van de Romeinen en de Vikingen tot de komst van specerijen en suiker die de ontwikkeling van zoet gebak mogelijk maakten – eerst voor de elite en later voor iedereen. Ysewijn laat ook zien hoe ontwikkelingen als industrialisatie invloed hadden op hoe en wat mensen eten. Deze historische hoofdstukken zijn goed geschreven en interessant om te lezen en maken het boek meer dan de moeite waard.

Na de geschiedenislessen volgen heel veel recepten. Eerst van gestoomde en gekookte (veelal hartige) pudding, zoals black pudding en haggis. Daarna volgen de gebakken varianten, waaronder tal van fruittaarten en de bekende Bakewell. Onder ‘beslag’ vinden we de beroemde Yorkshire pudding terug die bij de zondagse roast hoort. Brood-, gelei-, melkpudding en ijs sluiten het boek af. De recepten zijn echt Engels, vaak oud, maar aangepast aan deze tijd. De ingrediënten zullen niet iedereen aanspreken (runderbeenmerg en varkensbloed zijn geen bekende elementen in de Nederlandse keuken en bakkerij) maar de gebruikte technieken zijn zeker interessant.

Pride and Pudding van Regula Ysewijn is verkrijgbaar bij Bazarow, de online boekhandel die meer dan 1,5 miljoen titels binnen 24 uur kan leveren.

Dossiers
Lees ook
Vergroot eigenaarschap

Vergroot eigenaarschap

Als je wilt dat je medewerkers meer eigenaarschap tonen, moet je ze allereerst richting en motivatie geven. Je moet weten waar je naartoe wilt met jouw team, afdeling of bedrijf. In de drie fasen – ‘Ja, ik wil’, ‘Ja, ik kan’ en ‘Ja, ik mag’ – ga je je medewerkers klaarstomen om echt eigenaarschap te tonen. Vergroot...

The ultimate ice cream cake book

The ultimate ice cream cake book

Dit boek van Kelly Mikolich is in eerste instantie bedoeld voor thuiskoks, maar dat neemt niet weg dat de ideeën erin ook professionele ijsbereiders kunnen inspireren. Want ook in de wintermaanden gaat er niets boven een ijstaart.

Cadeautaartje

Cadeautaartje

Debic inspireert de bakker met recepten, bijvoorbeeld voor dit Cadeautaartje met chocolade en sinaasappel mousse. Leuk voor de Kerstdagen of Oud en Nieuw!

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Leiden zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Deze ambachtelijke...

Chef Broodbakker omgeving Naaldwijk

Chef Broodbakker omgeving Naaldwijk

Wat ga je doen?Voor een van onze klanten in de omgeving van Naaldwijk zijn we op zoek naar een Chef Broodbakker. In deze functie stuur je het volledige team van...