Presentatie Bakery Sweets Center: bakkerijsector op podium plaatsen

30 april 2019

Het Bakery Sweets Center is een samenwerkingsverband tussen een twintigtal bakkerij- en zoetwaren gerelateerde bedrijven, overheids- en onderwijsinstellingen in Friesland, Groningen en Overijssel.  In het center komen de verschillende partijen in een praktijkomgeving bij elkaar.

Het initiatief en de bijbehorende website www.bakerysweetscenter.nl  werden afgelopen week gepresenteerd door de Friese gedeputeerde Johannes Kramer op de Dairy Campus in Leeuwarden: een onderzoeks- en praktijkcentrum voor de melkveehouderij. Deze locatie weerspiegelt de ambitie van het Bakery Sweets Center. Het Bakery Sweets Center is namelijk plannen aan het ontwikkelen om zich te vestigen op een fysieke locatie. Hier kunnen de initiatiefnemers van het Center samen hun doelen nastreven.

Doelen

Het initiatief van het Bakery Sweets Center is ontstaan doordat de verschillende partijen, zowel in de bakkers- als in de zoetwarenbranche, tegen dezelfde uitdagingen aanliepen. Hierdoor verloopt de samenwerking uiterst voortvarend. Een gedeelde ervaring is het grote tekort aan gekwalificeerde medewerker. De partijen achten het verstandiger om hiervoor samen een oplossing te zoeken, dan om ieder voor zich in dezelfde vijver te vissen.

Daarnaast zitten er plannen in de pijplijn om samen onderzoek te doen en producten te ontwikkelen. Ook op dit gebied ervaren de verschillende initiatiefnemers gelijke uitdagingen, bijvoorbeeld in relatie tot vet-, zout-, en suikerreductie. Ook dit kan weer een oplossing bieden voor het personeelstekort. Praktisch en toegepast onderzoek en de daaraan gekoppelde ontwikkeling van nieuwe producten, op termijn in een fysiek centrum, kan zowel jongelui als herintreders laten zien hoe mooi de bakkerij- en zoetwarenbranche is.

Op dit moment zijn de partners van het Bakery Sweets Center: Royal Steensma, Borgesius, Van der Meulen, Nielsen-Massey, Cloetta, Concorp, Hellema, Avebe, Waddenmolen, Hogeschool Van Hall Larenstein, MBO Lifesciences, Friesland College, Stichting Opleidingen Levensmiddelenindustrie, Provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden. Maar er zijn meer bedrijven die belangstelling tonen en overwegen als partner aan te haken. Het verband is toegankelijk voor alle partijen in de bakkerij- en zoetwarenbranche met een vestiging in Friesland, Groningen of Overijssel. Contact opnemen met de organisatie kan via de website.  

Altijd op de hoogte blijven?