Populariteit brood neemt toe

Brood_ foto persbericht NBC

Foto: Nederlands Bakkerij Centrum

De populariteit van brood neemt toe. Dat blijkt uit het imago-onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum met behulp van Blauw Research en GfK. In twee jaar tijd steeg het aantal mensen dat brood in een modern en gezond voedingspatroon vindt passen met 3,3 procent naar 83,6 procent. Alleen bij vrouwen onder 39 jaar is er nog werk aan de winkel; vanwege de (broodnodige) koolhydraten leeft bij een deel van hen nog een minder positieve perceptie.

Brood wordt weer meer en meer gegeten. Naast toegenomen waardering voor smaak en veelzijdigheid speelt gezondheid een rol bij de keuze voor brood. Rond de 80 procent van de Nederlanders is het eens met de stelling dat brood gezond is. Gezondheid speelt bovendien een steeds belangrijker rol bij het kopen van brood. In 2018 was dit 53,7 procent, in 2019 55,9 procent en nu in 2020 58,2 procent.

Populariteit volkoren 

10 jaar geleden was ‘de bruine boterham’ (tarwebrood) nog de meest gegeten boterham. Afgelopen jaren nam de populariteit van volkorenbrood enorm toe. Nu is volkoren de meest gegeten broodsoort en de consumptie daarvan stijgt. Het aantal huishoudens dat volkoren koopt steeg van 42 procent in 2018 tot 47 procent dit jaar. Ook de kennis over volkoren (brood gemaakt van een hele graankorrel) nam de afgelopen jaren toe van 71 procent tot 75 procent in 2020.

Brood; een goed verhaal

(Onterechte) overtuigingen over brood, als ‘brood is een dikmaker’, ‘brood bevat veel koolhydraten, zout en/of E-nummers’ verliezen aan populariteit. Tegelijkertijd komt er wel steeds meer erkenning. Brood is lekker, gezond, vers, veelzijdig én makkelijk. Al deze eigenschappen zorgen voor een groeiende fanbase, want het zijn dé redenen voor mensen om weer meer brood te gaan eten (50,1 kilo per persoon in 2017 versus 50,6 kilo per persoon in 2019).

Toch zijn er nog steeds veel mensen die niet weten dat brood een heel duurzaam product is. Brood heeft een plantaardige basis, weinig toevoegingen, wordt lokaal geproduceerd en heeft een kleine ecologische footprint. Ook bij vrouwen onder de 39 jaar valt nog wat te winnen. Een deel van hen is er nu nog van overtuigd dat brood niet altijd even gezond is. Terwijl een gezonde volkorenboterham tegenwoordig niet meer is weg te denken uit een gezonde levensstijl.

Zoals het voedingscentrum het omschrijft: "Volkorenbrood en bruin brood zijn voedzame graanproducten en zijn een belangrijk onderdeel van de Schijf van vijf. Brood is een bron van koolhydraten en jodium. Volkoren- en bruin brood verminderen het risico op bepaalde ziekten. Vooral volkorenbrood bevat veel voedingsvezels, vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor het lichaam."

Lees ook
'Deel je kennis en werk meer samen'

'Deel je kennis en werk meer samen'

Er veranderde nogal wat bij Echte Bakker Van der Kloet, de afgelopen twee jaar. Jan Douwe Gerbranda is sinds afgelopen september voor twee derde eigenaar en algemeen directeur van het bedrijf. “We moeten doorgroeien om te kunnen investeren en we moeten investeren om verder te kunnen.”

Brood op basis van zilte micro-algen

Brood op basis van zilte micro-algen

Algae-Holland ontwikkelde samen met de afdeling Levensmiddelentechnologie van de HAS-Den Bosch het nieuwe Algrain concept. Gezond donker meergranenbrood op basis van zilte micro-algen. Het bedrijf wil dit concept nu bij bakkers en consumenten introduceren. Algrain levert een gezond donker meergranenbrood op basis van zilte micro-algen. Deze basis geeft...

Geachte Maud,

Geachte Maud,

Met verbazing lees ik uw stuk in het december­nummer van Bakkers in bedrijf. U bent van Bakery Nexus (Het eigenwijze netwerk van jonge professionals). De verbazing is deze: u vindt de wedstrijden en keuringen en goud-bekroningen maar een raar verschijnsel, vindt dat ze te weinig bijdragen aan het bakkersvak.

Broodbakker omgeving Heerhugowaard

Broodbakker omgeving Heerhugowaard

Wat ga je doen?Aangekomen op je werk begin je eerst lekker met een verse koffie daarna ga je aan de bak. Je stelt je productielijn in, je weegt de grondstoffen en...

Productiemedewerker/ Bakker 'Light' omgeving Nieuwegein

Productiemedewerker/ Bakker 'Light' omgeving Nieuwegein

Wat ga je doen?We zijn voor deze bakkerij in de omgeving van Nieuwegein op zoek naar een productiemedewerker/ bakker ‘light’. In deze fulltime functie...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving in Amsterdam

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving in Amsterdam

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in Amsterdam-Noord zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Het betreft een fulltime functie...