Populariteit brood neemt toe

Brood_ foto persbericht NBC

Foto: Nederlands Bakkerij Centrum

De populariteit van brood neemt toe. Dat blijkt uit het imago-onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum met behulp van Blauw Research en GfK. In twee jaar tijd steeg het aantal mensen dat brood in een modern en gezond voedingspatroon vindt passen met 3,3 procent naar 83,6 procent. Alleen bij vrouwen onder 39 jaar is er nog werk aan de winkel; vanwege de (broodnodige) koolhydraten leeft bij een deel van hen nog een minder positieve perceptie.

Brood wordt weer meer en meer gegeten. Naast toegenomen waardering voor smaak en veelzijdigheid speelt gezondheid een rol bij de keuze voor brood. Rond de 80 procent van de Nederlanders is het eens met de stelling dat brood gezond is. Gezondheid speelt bovendien een steeds belangrijker rol bij het kopen van brood. In 2018 was dit 53,7 procent, in 2019 55,9 procent en nu in 2020 58,2 procent.

Populariteit volkoren 

10 jaar geleden was ‘de bruine boterham’ (tarwebrood) nog de meest gegeten boterham. Afgelopen jaren nam de populariteit van volkorenbrood enorm toe. Nu is volkoren de meest gegeten broodsoort en de consumptie daarvan stijgt. Het aantal huishoudens dat volkoren koopt steeg van 42 procent in 2018 tot 47 procent dit jaar. Ook de kennis over volkoren (brood gemaakt van een hele graankorrel) nam de afgelopen jaren toe van 71 procent tot 75 procent in 2020.

Brood; een goed verhaal

(Onterechte) overtuigingen over brood, als ‘brood is een dikmaker’, ‘brood bevat veel koolhydraten, zout en/of E-nummers’ verliezen aan populariteit. Tegelijkertijd komt er wel steeds meer erkenning. Brood is lekker, gezond, vers, veelzijdig én makkelijk. Al deze eigenschappen zorgen voor een groeiende fanbase, want het zijn dé redenen voor mensen om weer meer brood te gaan eten (50,1 kilo per persoon in 2017 versus 50,6 kilo per persoon in 2019).

Toch zijn er nog steeds veel mensen die niet weten dat brood een heel duurzaam product is. Brood heeft een plantaardige basis, weinig toevoegingen, wordt lokaal geproduceerd en heeft een kleine ecologische footprint. Ook bij vrouwen onder de 39 jaar valt nog wat te winnen. Een deel van hen is er nu nog van overtuigd dat brood niet altijd even gezond is. Terwijl een gezonde volkorenboterham tegenwoordig niet meer is weg te denken uit een gezonde levensstijl.

Zoals het voedingscentrum het omschrijft: "Volkorenbrood en bruin brood zijn voedzame graanproducten en zijn een belangrijk onderdeel van de Schijf van vijf. Brood is een bron van koolhydraten en jodium. Volkoren- en bruin brood verminderen het risico op bepaalde ziekten. Vooral volkorenbrood bevat veel voedingsvezels, vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor het lichaam."

Lees ook
Entremet aubrun - Abrikozentaartje met een toets van gianduja

Entremet aubrun - Abrikozentaartje met een toets van gianduja

Voor dit desserttaartje heb ik gekozen voor een multisensorische ervaring in texturen en smaken. Geniet van de broze structuur van de streusel, van het zuurtje, de softgrain en het fruitige van de abrikozencompote. Dat alles omhuld met een zachte giandujamousse.

Studenten Bakery Institute delen producten met regionale zorgverleners en verzorgingshuizen

Studenten Bakery Institute delen producten met regionale zorgverleners en verzorgingshuizen

Studenten van het Bakery Institute in Zaandam delen deze week hun vers gebakken broden uit de praktijklessen zorgverleners en verzorgingshuizen in de regio. Normaal gesproken vinden deze producten via een pop-up store in de oude Verkadefabriek aan de Westzijde hun weg naar consumenten in de regio, maar vanwege COVID-19 krijgen zij een andere, toepasselijke...

NBA organiseert online training voor leidinggevenden

NBA organiseert online training voor leidinggevenden

Vanwege de coronacrisis blijft live trainen voorlopig nog even lastig. Daarom gaat de Nationale Bakkerij Academie (NBA) gewoon door met de online trainingen. Voor leidinggevenden in zowel de industriële als ambachtelijke bakkerijen heeft de opleider twee nieuwe online trainingen ontwikkeld.

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Wat ga je doen?Je zal je bezig houden met de productie van diverse soorten groot en klein brood. Hierbij werk je veelal op de traditionele manier. Je werkt zelfstandig...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Leiden zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Deze ambachtelijke...