Podcast Bakkerspraat is er voor studenten en vakgenoten

11 april 2023 Jorien Tromp

Het ROC van Amsterdam biedt de studenten van de opleiding Boulanger een nieuwe manier van leren. Via de nieuwe podcast Bakkerspraat kunnen ze onderwijs volgen in hun eigen tijd en luisteren ze naar kennis en inspiratie uit het bedrijfsleven. 

Vier jaar geleden begon het ROC van Amsterdam met de opleiding Boulanger. "We wilden een opleiding neerzetten die niet hetzelfde was als altijd, maar met vernieuwend onderwijs", vertelt docent en podcastmaker Jeroen Smit. "In gesprek gaan met het bedrijfsleven is heel belangrijk om mensen enthousiast te maken voor ons vak. Ook gaven studenten aan dat ze een andere manier van leren fijn zouden vinden.” Daarom lanceerden ze de podcast Bakkerspraat, waarin het vak gepromoot wordt en waar leerlingen tegelijkertijd informatie horen die ze in de opleiding nodig hebben.

De podcast is onderdeel van de lesstof die de studenten krijgen. De studenten moeten bijvoorbeeld als onderdeel van hun eindexamen hun product verkopen. In de eerste podcastaflevering ging Jeroen daarover in gesprek met bakker Chris Sant. Chris werkte jarenlang in de reclamewereld voordat hij bakker werd en weet daarom veel van het verkopen van een product in de markt. “In deze aflevering willen we de studenten graag laten nadenken over: hoe sta je achter je product? Wat is voor jou het meest belangrijk?”

Het nieuwe leren

Deze vorm van onderwijs is het nieuwe leren, denkt Jeroen. “We maken bijvoorbeeld ook techniekfilmpjes die de studenten van tevoren kunnen kijken om zich voor te bereiden op de les.” Zo probeert de opleiding studenten op een andere manier te activeren. Studenten kunnen onderwijs volgen wanneer ze willen, bijvoorbeeld door de podcast te beluisteren in de bus of op de fiets. “Maar de praktijk blijft net zo belangrijk. Het moet een afwisseling zijn die elkaar versterkt.”

Op de eerste aflevering reageerden de studenten Boulanger enthousiast. Ook uit het bedrijfsleven komt een positieve reactie. Jeroen: “Ons doel is om kennis te delen. Daarom staat de podcast voor iedereen open, zodat ook bedrijven of thuisbakkers er iets aan kunnen hebben.”

Visie ontdekken

Het plan is om elke maand een podcast te maken, vertelt Jeroen. In de komende afleveringen gaat het onder meer over streekproducten, dieetproducten en biologisch. Ook wil hij een aflevering wijden aan de promotie van het vak en de wedstrijden waar studenten aan kunnen deelnemen. Jeroen en zijn collega zullen zelf aan het woord zijn, maar vinden het ook belangrijk dat er verschillende gasten voorbijkomen in de podcast. “Het is goed om de visie van iemand anders te horen en op die manier zelf te ontdekken wat bij je past. Wij willen mensen opleiden die achter hun eigen visie staan en ook eens dingen anders durven te doen.”

Altijd op de hoogte blijven?