Echte Bakker Piet Daane bakt het beste paasbrood

Beste paasbrood_LR

Piet Daane, De Echte Bakker met winkels in Vlissingen en Middelburg is de winnaar van de landelijke paasbrodencompetitie van het Echte Bakkersgilde. In december 2016 won Daane al de tweede prijs in de kerststollencompetitie. De tweede plaats gaat naar Thijs Koolen, De Echte Bakker in Ell die vorig jaar ook het zilver in de wacht sleepte. Ook Steenbergen, De Echte Bakker in Meppel prolongeerde zijn derde plaats.

Landelijke paasbrodenkeuring

De landelijke paasbrodenkeuring van het Echte Bakkersgilde beleefde dit jaar de veertiende editie. In de loop van de jaren is het aantal inzendingen gestegen en zijn de broden van steeds hogere kwaliteit. Dit beeld is ook te zien in het landelijk kwaliteitsgemiddelde van alle Echte Bakkers. Marco van Scheijndel, technisch adviseur van GildePartner Puratos en Henri Elders keurmeester van het Nederlands Bakkerij Centrum voerden de keuringen uit. Het aantal inzendingen lag met 150 veel hoger dan eerdere jaren. De 21 allerbesten werden beoordeeld met vijf sterren en plaatsten zich hiermee voor de finaleronde. Hiervoor werden de paasbroden onaangekondigd opgehaald uit de winkels.

Prijswinnaars

Peter Daane reageert met emotie op het goede nieuws. Peter: “Ik zit vaker in de finaleronde en weet dat de verschillen in de top heel klein zijn. Ik rekende niet op het goud maar nu we het hebben voelt het wel heel goed!” Thijs Koolen was niet direct bereikbaar maar echtgenote Francien nam de honneurs waar en was opgetogen over de mooie prestatie van Thijs. Ook in Meppel is het enthousiasme groot. Willem Steenbergen heeft samen met zijn bakkers de afgelopen jaren focus nog meer op kwaliteit gericht. Dat resulteerde vorig jaar al in prijzen met paasbrood en oliebollen. Willem: “Deze prijzen motiveren natuurlijk enorm maar ik blijf streven naar de eerste plaats.”

Ander model

Het mooie van de paasbroden is dat ze in iedere streek van het land een ander model hebben. Keurmeesters Marco van Scheijndel en Henri Elders hebben ze afgelopen weken allemaal gezien; het stolmodel, een eivorm of een brood met hoge zijkanten. Ook in smaken laten de Echte Bakkers hun creativiteit zien door bijvoorbeeld een beetje rum of kaneel toe te voegen. Marco van Scheijndel: “De prijswinnaars van dit jaar bakken allemaal een heel goed paasbrood met een heerlijke smaak. Peter Daane maakt het verschil in bakaard en smaak, maar het ligt heel dicht bij elkaar.”

Prijsuitreiking

De prijzen worden uitgereikt aan de winnaars in Vlissingen, Ell en Meppel, door keurmeester Marco van Scheijndel van Puratos en Geert Caniels, directeur van de Stichting Echte Bakkersgilde. In de twee weken tot Pasen gaan de medewerkers er in de winkels een feestje van maken door de prijswinnende paasbroden te laten proeven en te verkopen aan alle klanten.

Lees ook
Spannende tijden door natte ondergrond

Spannende tijden door natte ondergrond

Echte Bakker Arjan van der Eijk is blij met de uitbreiding van zijn bakkerij in Haastrecht. Door een glazen wand zien klanten nu hoe de banketbakkers appeltaarten bakken. Maar de verbouwing ging niet zonder slag of stoot. “Toen de eerste paal de grond in ging, stuitten we na anderhalve meter al op water.”

Echte Bakkers tellen hun zegeningen

Echte Bakkers tellen hun zegeningen

"We zijn blij dat Echte Bakkers gemengde bedrijven zijn en dat de bakkers in Nederland open mochten blijven in tegenstelling tot veel andere landen in Europa.” Zo vat Geert Caniels, directeur van het Echte Bakkersgilde, de afgelopen periode samen. “Maar natuurlijk zijn er ook onder de Echte Bakkers bedrijven die het nu heel moeilijk hebben.”

Bas Gommans wint Beste Echte Bakker en Beste Winkel 2020

Bas Gommans wint Beste Echte Bakker en Beste Winkel 2020

Echte Bakker Bas Gommans schrijft geschiedenis. Hij won tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van het Echte Bakkersgilde zowel Beste Echte Bakker én Beste Winkel. "Nog nooit eerder gingen de Gouden Schieter voor Beste Echte Bakker én Beste Winkel naar dezelfde bakker", aldus de organisatie.

Banketbakker omgeving Amersfoort

Banketbakker omgeving Amersfoort

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Amersfoort zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend banketbakker. Het betreft een...

Groot ambachtelijk broodbakker te Zutphen

Groot ambachtelijk broodbakker te Zutphen

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn werk je met een vast team aan 1 lijn, je wisselt handwerk af met machinaal. En bent met het gehele proces bezig...

Industriele bankerbakkers gezocht, zowel pt als ft, omgeving West Betuwe

Industriele bankerbakkers gezocht, zowel pt als ft, omgeving West Betuwe

Wat ga je doen?Vanwege de groei van ons bedrijf zijn we op zoek naar een parttime of fulltime industriele banketbakker. Als je parttime wilt werken, dan wordt je...