Personeelstekort bij veel bedrijven

Sorry we're closed_ Tim Mossholder/Unsplash

Foto: Tim Mossholder/Unsplash

Verschillende sectoren kampen met een personeelstekort. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kreeg begin juli een op de vier ondernemers hiermee te maken. Het gevolg is dat de lonen stijgen. 

Vooral in de horeca hebben ondernemers last van een tekort aan personeel. Volgens het CBS Drie keer boven het gemiddelde van de afgelopen jaren. Vanwege de horecasluiting heeft veel van het personeel elders werk gevonden. Maar ook in andere sectoren is er een gebrek aan personeel. De afgelopen weken kwamen er in de media onder andere berichten voorbij over minder treinen bij de NS, de bagageproblemen op Schiphol en winkels en restaurants die niet (volledig) open kunnen. Allemaal door een tekort aan personeel.

Loonstijging

Het gevolg van het personeelstekort is dat de lonen gaan stijgen. Dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO naar loonstijgingen buiten de cao om, zogenaamde incidentele loonstijgingen. "De laatste jaren zijn dit soort incidentele loonontwikkelingen gemiddeld altijd negatief", zegt Piet Rietman van ABN AMRO tegen NOS. "Maar nu is de loonontwikkeling voor het eerst in zeven jaar positief."

Met name in de horeca zijn ondernemers bereidt om meer te betalen. Vorig jaar kreeg een beginnend werknemer in de bediening nog gemiddeld 10,49 euro per uur. Dit is volgens ABN AMRO gestegen naar 11,08 euro per uur.

Cao-lonen

Rietman zegt tegen de NOS dat het goed nieuws dat de lonen stijgen. "Het betekent dat in de komende jaren de cao-lonen gaan aantrekken. Vooruitlopend daarop doen ondernemers nu al wat ze kunnen om snel mensen te trekken."

Bron: NOS

Dossiers
Lees ook
Bakker Kees Gutter lost tekort aan banketbakkers op met interne cursus

Bakker Kees Gutter lost tekort aan banketbakkers op met interne cursus

De eigenaars van Bakkerij Kees Gutter waren dringend op zoek naar een extra banketbakker. Toen ze geen geschikte kandidaat vonden, besloten ze eigen personeel op te leiden, in samenwerking met een vakdocent van Bakery Institute. “We zijn pas een week bezig, maar die extra handen zorgen nu al voor verlichting.”

Bakkerij Tetteroo heeft vier verschillende winkels - Structuur om je bedrijf te runnen

Bakkerij Tetteroo heeft vier verschillende winkels - Structuur om je bedrijf te runnen

Bakkerij Tetteroo heeft vestigingen in Naarden, Blaricum, Huizen en Muiderberg. Het is niet altijd makkelijk om ze allemaal op één lijn te krijgen. Hoe zet je een structuur neer zodat je alle zaken goed kunt runnen? Stef en Mandy van Manen werken eraan en krijgen er steeds beter grip op.

Food Innovation Academy opent voorjaar 2019

Food Innovation Academy opent voorjaar 2019

Er dreigt een tekort aan goed opgeleide medewerkers in de voedingsmiddelenindustrie. Daarom zetten bedrijfsleven, onderwijs, gemeente en brancheverenigingen gezamenlijk een nieuwe opleiding op in Vlaardingen. De Food Innovation Academy brengt studenten en bedrijfsleven bij elkaar. De opleiding opent voorjaar 2019 de deuren. Food Innovation Academy Friesland...