Personeelstekort bij veel bedrijven

Sorry we're closed_ Tim Mossholder/Unsplash

Foto: Tim Mossholder/Unsplash

Verschillende sectoren kampen met een personeelstekort. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kreeg begin juli een op de vier ondernemers hiermee te maken. Het gevolg is dat de lonen stijgen. 

Vooral in de horeca hebben ondernemers last van een tekort aan personeel. Volgens het CBS Drie keer boven het gemiddelde van de afgelopen jaren. Vanwege de horecasluiting heeft veel van het personeel elders werk gevonden. Maar ook in andere sectoren is er een gebrek aan personeel. De afgelopen weken kwamen er in de media onder andere berichten voorbij over minder treinen bij de NS, de bagageproblemen op Schiphol en winkels en restaurants die niet (volledig) open kunnen. Allemaal door een tekort aan personeel.

Loonstijging

Het gevolg van het personeelstekort is dat de lonen gaan stijgen. Dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO naar loonstijgingen buiten de cao om, zogenaamde incidentele loonstijgingen. "De laatste jaren zijn dit soort incidentele loonontwikkelingen gemiddeld altijd negatief", zegt Piet Rietman van ABN AMRO tegen NOS. "Maar nu is de loonontwikkeling voor het eerst in zeven jaar positief."

Met name in de horeca zijn ondernemers bereidt om meer te betalen. Vorig jaar kreeg een beginnend werknemer in de bediening nog gemiddeld 10,49 euro per uur. Dit is volgens ABN AMRO gestegen naar 11,08 euro per uur.

Cao-lonen

Rietman zegt tegen de NOS dat het goed nieuws dat de lonen stijgen. "Het betekent dat in de komende jaren de cao-lonen gaan aantrekken. Vooruitlopend daarop doen ondernemers nu al wat ze kunnen om snel mensen te trekken."

Bron: NOS

Dossiers
Lees ook
Voedselveilig werken

Voedselveilig werken

De vakmensen van FoodBase geven informatie over de verschillende ontwikkelingen binnen de versbranche. Dit keer vertelt hygiëne-adviseur Henk van Liempd hoe je met een personeelstekort of wisselend personeelsbestand de hygiëne binnen jouw bedrijf op pijl houdt.

Bakkers in de media – week 18

Bakkers in de media – week 18

De meesterexamens, tekort aan personeel en kleinere porties en ander deeg vanwege hoge prijzen. Wat kwam er deze week voorbij over de bakkersbranche in andere media?

Handen uit de mouwen

Handen uit de mouwen

Je bakkerij staat bomvol ervaren en gemotiveerd personeel. Het magazijn puilt uit van de grondstoffen, want alles is voorradig bij je leverancier en kun je tegen aantrekkelijke prijzen inkopen. Een droom!? Ja, helaas wel. De werkelijkheid is een stuk weerbarstiger.