Personeelstekort bij veel bedrijven

Sorry we're closed_ Tim Mossholder/Unsplash

Foto: Tim Mossholder/Unsplash

Verschillende sectoren kampen met een personeelstekort. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kreeg begin juli een op de vier ondernemers hiermee te maken. Het gevolg is dat de lonen stijgen. 

Vooral in de horeca hebben ondernemers last van een tekort aan personeel. Volgens het CBS Drie keer boven het gemiddelde van de afgelopen jaren. Vanwege de horecasluiting heeft veel van het personeel elders werk gevonden. Maar ook in andere sectoren is er een gebrek aan personeel. De afgelopen weken kwamen er in de media onder andere berichten voorbij over minder treinen bij de NS, de bagageproblemen op Schiphol en winkels en restaurants die niet (volledig) open kunnen. Allemaal door een tekort aan personeel.

Loonstijging

Het gevolg van het personeelstekort is dat de lonen gaan stijgen. Dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO naar loonstijgingen buiten de cao om, zogenaamde incidentele loonstijgingen. "De laatste jaren zijn dit soort incidentele loonontwikkelingen gemiddeld altijd negatief", zegt Piet Rietman van ABN AMRO tegen NOS. "Maar nu is de loonontwikkeling voor het eerst in zeven jaar positief."

Met name in de horeca zijn ondernemers bereidt om meer te betalen. Vorig jaar kreeg een beginnend werknemer in de bediening nog gemiddeld 10,49 euro per uur. Dit is volgens ABN AMRO gestegen naar 11,08 euro per uur.

Cao-lonen

Rietman zegt tegen de NOS dat het goed nieuws dat de lonen stijgen. "Het betekent dat in de komende jaren de cao-lonen gaan aantrekken. Vooruitlopend daarop doen ondernemers nu al wat ze kunnen om snel mensen te trekken."

Bron: NOS

Dossiers
Lees ook
ABN AMRO: Herstel economie staat haaks op welzijn van werknemer

ABN AMRO: Herstel economie staat haaks op welzijn van werknemer

De economische groei in combinatie met het personeelstekort heeft een negatief effect op de werknemer. De werkdruk is gestegen, burn-out klachten liggen weer op het niveau van vóór corona en de loonkloof tussen werkvloer en de top neemt toe.

Meer nieuwkomers op de arbeidsmarkt

Meer nieuwkomers op de arbeidsmarkt

Meer mensen hebben een nieuwe baan. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Eurostat waren er in het eerste kwartaal van 2022 ruim 400 duizend meer dan in hetzelfde kwartaal in 2021.

Voedselveilig werken

Voedselveilig werken

De vakmensen van FoodBase geven informatie over de verschillende ontwikkelingen binnen de versbranche. Dit keer vertelt hygiëne-adviseur Henk van Liempd hoe je met een personeelstekort of wisselend personeelsbestand de hygiëne binnen jouw bedrijf op pijl houdt.

Altijd op de hoogte blijven?

 

Abonneer
 

of

Meld je aan voor de nieuwsbrief