Patrick de Vries is Dutch Chocolate Master

11 juli 2017

WCM-PatrickdeVries2-300x200 Tijdens de Nederlandse preselectie voor de World Chocolate Masters (WCM) is Patrick de Vries aangewezen als Dutch Chocolate Master. Hij gaat Nederland vertegenwoordigen tijdens de WCM finale volgend jaar in Parijs. In de nieuwe categorie voor jong aanstormend patisserie- en chocoladetalent is Goos Burbach uitgeroepen tot Young Dutch Chocolate Master 2017. 

De World Chocolate Masters is 's werelds grootste patisserie- en chocoladewedstrijd. Cacao Barry organiseert de Masters iedere drie jaar in 21 landen. In oktober 2018 vindt de finale plaats en strijden 21 National Chocolate Masters in Parijs om de titel World Chocolate Master 2018.

Dutch Chocolate Master

Patrick de Vries, patissier bij Bakkerij Koopmans, kon de vakjury met diverse creaties overtuigen van zijn kunnen. Hij had acht uur de tijd om drie chocolade onderdelen te creëren, daarbij inspelend op het thema Futropolis. Met zijn creaties “The Futropolitain”(showstuk), “Exotiroplois” (patisserie) en “Choc-Eden Framboise” (chocolate to go) voldeed de winnaar van de Dutch Pastry Awards 2017 volgens de jury aan de eisen van het uitdagende thema. Patrick’s score was hoog genoeg om als Nederlands afgevaardigde door te mogen naar de WCM finale in Parijs.

De vakjury bestond uit bestaande uit de gerenommeerde chefs Anneke Verhagen (Restaurant `t Raadhuis),  Jacques van Bragt (Jacques van Bragt Patisserie), Tom van Woerkum (The Pastryclub), Arthur Tuytel (Arthur Tuytel Chocolaterie en Patisserie) en juryvoorzitter Hidde de Brabander (24Kitchen).

De finale

Ter voorbereiding op de finale ontvangt iedere finalist persoonlijke coaching van Cacao Barry-chefs en oud-WCM finalisten. In Parijs worden de chefs onder het thema Futropolis uitgedaagd om na te denken over de toekomst van chocolade en geprikkeld om vernieuwende texturen, smaakcombinaties en designs te ontdekken. “We kijken er echt naar uit een nieuwe kijk op chocolade te zien, door de ogen van jonge millennial-chefs met hún specifieke smaakcreaties”, aldus Joost Lindeman - Global Manager van Cacao Barry.

Young Talent 

De nieuwe Young Talent Competition werd georganiseerd voor studerende chocolade en patisserie chefs. Hier namen vier ambitieuze chefs het tegen elkaar op. In vier uur tijd moesten de Young Talents een gemouleerde bonbon en een patisseriecreatie van topkwaliteit ontwikkelen.

De jury riep Goos Burbach - in de leer bij de Leische patisseriezaak Soetenso - uit als winnaar in de Young Talent Competition. Hiermee verzekerde hij zichzelf van een plek in de preselectie van de WCM 2019 en wint hij de titel Young Dutch Chocolate Master 2017. “Het is geweldig dat de Young Talent Competition zijn geboorte heeft gehad in Nederland. Ik verwacht dat dit een internationale springplank zal worden naar de WCM”, aldus juryvoorzitter Hidde de Brabander.

Chocolade Black Box Challenge

De zevende WCM-preselectie stond dit jaar ook in het teken van de introductie van de Chocolade Black Box Challenge. Dit is een nieuw inspiratieplatform van Cacao Barry, uniek in Nederland, dat werd gecreëerd “van chefs, voor chefs”. Vijf teams van ieder twee chefs werden gevormd en beproefd aan de hand van een inspirerende, maar uitdagende Black Box bestaande uit Cacao Barry’s Mexique (66%) chocolade, Cara Crakine™ en rode biet.

De Challenge werd begeleid, gecoacht en uiteindelijk beoordeeld door Internationaal Patissier Marike van Beurden. “Het was een super inspirerende ochtend, waar chefs met verschillende achtergronden als horeca, patisserie, bakkerij en chocolaterie samenkwamen. Alle 3 de ingrediënten moesten verwerkt worden in een patisseriecreatie waar chocolade de hoofdrol speelde. De creatie moest tevens voldoen aan het WCM thema Futropolis. Al met al dus een complexe opdracht die het beste werd volbracht door het team van Job van Berkel (Patisserie Tout) en Luuk Schaper (Chocolaterie de Berekuil)”.

De dag in de Kookerij Culinary College werd verder aangevuld met inspiratiesessies gegeven door chefs Jurgen Koens en Nils Hendrikse.

Altijd op de hoogte blijven?