Pandriks investeert in bake off lijn met automatisch vrieshuis

Pandriks

Foto: Pandriks

Pandriks produceert bake off brood. Sinds de oprichting in 2011 groeit het Meppelse bedrijf en daarom is uitbreiding van de productiecapaciteit noodzakelijk. De bouw is inmiddels gestart en eind 2020 moet er in Meppel een hypermoderne brood bake off lijn en een volledig geautomatiseerd vrieshuis staan.

Naast de locatie in Meppel heeft Pandriks in de Duitse plaats Fulda ook een bakkerij met de naam Bio Breadness. In deze bakkerij worden uitsluitend biologische bake off producten geproduceerd. De locatie in Meppel wordt nu uitgebreid. CEO Peter van den Berg: “We bouwen circa 13.000 m2 productieruimte, waarin we naar verwachting de meest moderne en duurzaamste brood bake off lijn van Europa en wellicht van de wereld gaan plaatsen. Om de interne logistiek te optimaliseren en daarmee de duurzaamheid te verhogen, bouwen we een vol automatisch vrieshuis met 12.000 palletplaatsen. En met het plaatsen van 14.000 zonnepanelen en een elektrische oven werken we volop aan de duurzaamheidsagenda.”

Lang productieproces

Het brood van Pandriks heeft een lang productieproces. Van den Berg: “De totale bereidingstijd, van het maken van deeg totdat het brood uit de steenoven komt is bij ons 30 uur, terwijl dit proces bij andere bakkerijen vaak zo’n 2 tot 3 uur in beslag neemt. Lekker brood heeft een mooie, open, luchtige en spekkige structuur en een dunne korst die lang krokant blijft. Dankzij ons unieke proces zijn e-nummers en andere kunstmatige toevoegingen overbodig."

Inmiddels is de meerderheid van de totale omzet van Pandriks biologisch. Peter van den Berg: “Biologisch is voor ons belangrijk. We geloven dat consumenten meer en meer behoefte hebben aan gezonde, duurzame en kwalitatieve producten. We zullen dan ook nadruk blijven leggen op de groei van het biologisch assortiment.” Naast de brood bake off lijn investeert Pandriks ook verder in zuurstofarme consumentenverpakkingen. Peter: “We zien dat er in dit segment grote vraag is naar kwalitatieve producten. Ook hier bieden we hoofdzakelijk biologische producten aan: onder ons eigen merk SlooOW en onder de eigen merken van de supermarktketens.”

Toekomstplannen

Sinds de start van Pandriks in 2011 is er circa 100 miljoen geïnvesteerd in het bedrijf. De totale investering die gepaard gaat met de uitbreidingsplannen in Meppel bedraagt circa 35 miljoen euro en biedt ruimte aan circa 35 arbeidsplaatsen.

Plannen voor een volgende uitbreiding in Fulda, Duitsland zijn al in de maak. Peter van den Berg: “Er staat een uitbreiding bij Bio Breadness op de planning. Ook op de Duitse markt groeien we hard en we streven ernaar om zo veel als mogelijk nationale vertegenwoordiging te hebben. Op dit moment zijn we in gesprek met de lokale autoriteiten om te kijken hoe we onze uitbreidingsplannen daar vorm kunnen geven.”

Dossiers
Lees ook
Consument waardeert vakmanschap - Een ‘nieuwe’ rol  voor vers

Consument waardeert vakmanschap - Een ‘nieuwe’ rol voor vers

Dat voeding gerelateerd is aan onze gezondheid en kwaliteit van leven, is al lang geen nieuws meer. En dat verse producten daar een belangrijke rol in spelen, mogen we ook veronderstellen. Maar waaróm kiezen we steeds vaker voor vers en waar kopen we die producten het liefst?

‘Bakkers worden ontwerpers’

‘Bakkers worden ontwerpers’

Sanne Bokhorst (22) is bijna klaar met haar opleiding Brood & Banket bij Zadkine in Rotterdam. Dat ze deze opleiding wilde doen, besefte ze door een medepassagier in de bus die haar terloops vroeg naar haar toekomstdroom. “Al van kleins af aan wilde ik een lunchroom met broodjes en taartjes in Amsterdam. Waarom ga ik dat niet realiseren, dacht ik?”

Vernieuwd Warenwetbesluit: Begin op tijd

Vernieuwd Warenwetbesluit: Begin op tijd

Op 1 juli 2020 wordt het Warenwetbesluit Meel en brood aangepast. U hebt dan nog twee jaar om alle wijzigingen door te voeren. Dat vraagt de nodige voorbereiding. Begin daarom tijdig, want niet alleen de naam van uw brood verandert, maar soms ook de samenstelling.

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...