Foto: Pandriks

Pandriks produceert bake off brood. Sinds de oprichting in 2011 groeit het Meppelse bedrijf en daarom is uitbreiding van de productiecapaciteit noodzakelijk. De bouw is inmiddels gestart en eind 2020 moet er in Meppel een hypermoderne brood bake off lijn en een volledig geautomatiseerd vrieshuis staan.

Naast de locatie in Meppel heeft Pandriks in de Duitse plaats Fulda ook een bakkerij met de naam Bio Breadness. In deze bakkerij worden uitsluitend biologische bake off producten geproduceerd. De locatie in Meppel wordt nu uitgebreid. CEO Peter van den Berg: “We bouwen circa 13.000 m2 productieruimte, waarin we naar verwachting de meest moderne en duurzaamste brood bake off lijn van Europa en wellicht van de wereld gaan plaatsen. Om de interne logistiek te optimaliseren en daarmee de duurzaamheid te verhogen, bouwen we een vol automatisch vrieshuis met 12.000 palletplaatsen. En met het plaatsen van 14.000 zonnepanelen en een elektrische oven werken we volop aan de duurzaamheidsagenda.”

Lang productieproces

Het brood van Pandriks heeft een lang productieproces. Van den Berg: “De totale bereidingstijd, van het maken van deeg totdat het brood uit de steenoven komt is bij ons 30 uur, terwijl dit proces bij andere bakkerijen vaak zo’n 2 tot 3 uur in beslag neemt. Lekker brood heeft een mooie, open, luchtige en spekkige structuur en een dunne korst die lang krokant blijft. Dankzij ons unieke proces zijn e-nummers en andere kunstmatige toevoegingen overbodig."

Inmiddels is de meerderheid van de totale omzet van Pandriks biologisch. Peter van den Berg: “Biologisch is voor ons belangrijk. We geloven dat consumenten meer en meer behoefte hebben aan gezonde, duurzame en kwalitatieve producten. We zullen dan ook nadruk blijven leggen op de groei van het biologisch assortiment.” Naast de brood bake off lijn investeert Pandriks ook verder in zuurstofarme consumentenverpakkingen. Peter: “We zien dat er in dit segment grote vraag is naar kwalitatieve producten. Ook hier bieden we hoofdzakelijk biologische producten aan: onder ons eigen merk SlooOW en onder de eigen merken van de supermarktketens.”

Toekomstplannen

Sinds de start van Pandriks in 2011 is er circa 100 miljoen geïnvesteerd in het bedrijf. De totale investering die gepaard gaat met de uitbreidingsplannen in Meppel bedraagt circa 35 miljoen euro en biedt ruimte aan circa 35 arbeidsplaatsen.

Plannen voor een volgende uitbreiding in Fulda, Duitsland zijn al in de maak. Peter van den Berg: “Er staat een uitbreiding bij Bio Breadness op de planning. Ook op de Duitse markt groeien we hard en we streven ernaar om zo veel als mogelijk nationale vertegenwoordiging te hebben. Op dit moment zijn we in gesprek met de lokale autoriteiten om te kijken hoe we onze uitbreidingsplannen daar vorm kunnen geven.”

Altijd op de hoogte blijven?