Oud brood recyclen om verspilling tegen te gaan

broodjes_foto: Oscar van der Wijk

Foto: Oscar van der Wijk

 

Kan oud brood hergebruikt worden? Biochemicus Johannes Feys schrijft op eoswetenschap.eu over het Bread2B project van Hogeschool Gent, waarin hij samen met zijn collega’s oplossingen zoekt voor broodoverschotten in de bakkerij.

 

“Volgens de Voedsel en Landbouworganisatie verliezen we maar liefst een kwart van ons brood van boer tot bord”, schrijft Feys in het artikel. Ook in Nederland staat brood bovenaan de lijst van meest verspilde voedingsmiddelen. Feys: “Ons onderzoek bekijkt de struikelblokken en kansen bij hoe we van oud brood bakkerijproducten en bier maken. Op die manier kunnen ook bakkers iets doen met hun oud brood.”

 

Van oud brood maakt Feys een grondstof. Daarvoor wordt het brood gedroogd en daarna vermalen tot een ‘broodmeel’. Bij het bakken van koekjes, cake of brood wordt de bloem vervangen door dit broodmeel. Een nadeel hierbij is dat broodmeel iets andere kwaliteiten heeft dan bloem en voor sommige producten minder geschikt is. Bread2B onderzoekt daarom nog de struikelblokken en kansen.

 

Lees het volledige artikel over het project hier.

Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief
Dossiers
Lees ook
Bakkers in de media - week 24

Bakkers in de media - week 24

Frank Janssen over stijgende prijzen, een In Memoriam voor bakker Tijmen Hoogendoorn en Afslag Worstenbrood. Wat lazen we deze week over de bakkersbranche in andere media?

NBC start imagocampagne “Brood, goed verhaal”

NBC start imagocampagne “Brood, goed verhaal”

Vanaf september gaat het Nederlands Bakkerij Centrum van start met de nieuwe imagocampagne “Brood, goed verhaal”. De campagne wil op een prikkelende, verhalende manier vertellen over alle voedzame kanten van brood.

Bakkers in de media - week 22

Bakkers in de media - week 22

Verontwaardiging over weggegooid brood, Feyenoord-tompouces en ligt de toekomst van ons dagelijks brood in het verleden? Wat kwam er afgelopen week over de bakkersbranche voorbij in andere media?