De achtste editie van vakbeurs Bakkersvak in combinatie met IJs zit er weer op. Dit jaar duurde deze vakbeurs voor het eerst drie dagen. “Het was een geslaagde editie!", aldus Event Manager Bakkersvak Corine Visser.

"We hebben elkaar volop mogen inspireren, praktische handvaten mogen aanreiken en bovenal elkaar een kijkje in de toekomst mogen geven. Door de uitbreiding met een extra beursdag presenteerden we een uitgebreider programma dan ooit. Verder kwamen de bezoekers gefaseerd binnen, waardoor onze leveranciers en bezoekers nog betere gesprekken met elkaar konden voeren.”

Exposanten, demonstraties en lezingen

Bakkersvak 2019_foto Easyfairs

Dit jaar namen 175 exposanten deel aan de beurs. Zij presenteerden een diversiteit aan producten en tal van inspirerende en nieuwe concepten. Visser: “Nog voordat de beursvloer geopend werd, staan de eerste leveranciers al in de beurshal om verse producten te bereiden, de deegmachines beginnen te draaien en daarna wordt die heerlijke, herkenbare geur van ambachtelijk brood verspreid over de beursvloer. Dan kun je niet wachten om de deuren te openen voor al die enthousiaste bakkers, chocolatiers, patissiers, ijsbereiders en horecaondernemers.”

Meer dan 9.000 professionals bezochten Bakkersvak 2019, een stijging van 8 procent ten opzichte van vorig jaar. Ook was het programma groter dan ooit. Visser: “We hebben genoten van verschillende lezingen en workshops, zoals die van Carlo Midiri over chocolade en patisserie technieken. Ook is De Wereldbol gelanceerd: een project waarmee elke bakker in Nederland een sociaal ondernemer kan zijn. Daarnaast was er meer aandacht voor grondstoffen in het speciale Grondstoffentheater met onder andere een drukbezochte lezing van Karl de Smedt, dé desem-kenner. Ook in het nieuwe café Onderneem werden de juiste thema’s aangesneden, zoals die van Frank Janssen van het Nederlands Bakkerij Centrum over ‘de markt verandert de komende jaren, verander jij mee?’. Al die kennissessies tijdens Bakkersvak waren mogelijk door de extra beursdag.” 

Ontbijtsessies en wedstrijden

Bakkersvak 2019_foto Easyfairs

Op de tweede beursdag van Bakkersvak was de kick-off van het Nationaal Schoolontbijt met de leerlingen van basisschool de Tamboerijn uit Gorinchem. Ook Jeroen van Hooff (CEO van beursorganisator Easyfairs) en burgemeester Reinie Melissant waren hierbij aanwezig. Verder werd op deze dag de Dutch Pastry Award uitgereikt. Maurits van der Vooren won deze wedstrijd. De kwaliteit van de Dutch Pastry Award was dit jaar uitzonderlijk hoog met maar liefst 9 showstukken.

De derde beursdag opende voor de exposanten met een goed bezocht netwerkontbijt onder leiding van de Rabobank, met als onderwerp ‘disruptie in food: de toekomst voor de warme bakker’. Voor de bezoekers opende deze laatste beursdag geopend met het grootste ijsontbijt van Nederland. Tevens werd de Gouden IJsspatel uitgereikt voor het lekkerste koffie-roomijs van Nederland. Deze is gewonnen door Wil Kopen van Huupkens IJs uit Weert. Het ijs had volgens de jury de beste structuur, kleur, temperatuur, mondgevoel en mooiste koffiebite. De Gouden IJsspatel kon dit jaar voor het eerst worden gehouden op Bakkersvak vanwege de extra beursdag. Op maandag was nu de uitreiking van de Dutch Pastry Award.

Bakkersvak 2019_foto Easyfairs

“Terugkijkend op deze editie kunnen we niets anders dan tevreden zijn gezien de enorme belangstelling van bezoekers en de positieve reacties van zowel deze bezoekers als exposanten. Die tevredenheid werd ook direct zichtbaar voor 2020, want de helft van de exposanten schreef zich direct tijdens de beurs al in voor volgend jaar. Ook kregen we veel complimenten over de uitstraling van de beursvloer die volgens velen verder verbeterd was. Dat belooft nog veel voor volgend jaar, want binnenkort start de verbouwing van de eerste verdieping van Evenementenhal Gorinchem. Die ondergaat een grandioze metamorfose en wordt voorzien van de meest moderne snufjes. Daar gaan we met Bakkersvak in 2020 optimaal van profiteren”, aldus Visser.

Bakkersvak 2020 vindt plaats op 1, 2 en 3 maart.

Altijd op de hoogte blijven?