Opvolger gezocht

brooddeeg

Vorige week, 1 juli, lanceerde Stichting Bedrijfsopvolging Bakkerij de nieuwe website www.ikwileenbakkerij.nl. Deze wervingscampagne voor opvolgers is niet onopgemerkt gebleven. Ook de landelijke media heeft het opgepikt.

De NOS bericht dat er naar verwachting de komende 10 jaar zo'n 500 bakkers met pensioen gaan. De sector kampt met een negatief imago: harde werken schrikt de jongeren af. De 57-jarige Nijmeegse bakker Peter Jeukens noemt het onzin. ""Hoeveel beroepen zijn er niet waar je 's nachts ook moet werken? En 80 uur is echt overdreven. Ik heb niks te klagen, ik heb een sociaal leven, vrienden genoeg." 

RTL Nieuws spreekt met een jonge opvolger: de 25-jarige Floris van Lieshout. Hij vindt het met het harde werken best meevallen. "Het bakkersvak is iets bijzonders: je maakt echt iets en bent de hele dag met een ambacht bezig. Ik kan me wel voorstellen dat sommigen het niet zien zitten, als je alles in je eentje moet doen bijvoorbeeld. Maar daarom moeten jonge bakkers ook meegaan met hun tijd, gaan innoveren en samenwerken."

Opvallend is dat de Turkse en Marokkaanse bakkers minder met het opvolgingsprobleem lijken te kampen. Volgens Hogiaf, een ondernemersvereniging met ook veel Turkse leden, is daar meer interesse om bedrijven over te nemen. "In de Turkse gemeenschap is iedereen bezig met zijn eigen bedrijf" , vertelt Ziko Ozdemir, die acht jaar gelden met zijn broer Bakkerij Oud-Rijswijk overnam aan Omroep West. "Maar als ik naar de Nederlandse jongeren kijk, zie ik dat ze meer willen genieten van het leven en weekendjes vrij willen. Maar ik denk bij mezelf: Als ik nu hard werk, hoef ik dat later niet meer te doen."

Lees ook
Spaaractie voor Bricks-speelgoedbakkerij

Spaaractie voor Bricks-speelgoedbakkerij

Royal Steensma, Debic en Bakeplus starten een spaaractie waarmee klanten van ambachtelijke bakkers sparen voor een speelgoedbakkerij die ze thuis zelf kunnen bouwen. Het doel van de actie is om meer traffic en extra omzet voor bakkers te genereren.

Meester Boulanger Peter Bienefelt opent eigen bakkerij

Meester Boulanger Peter Bienefelt opent eigen bakkerij

Peter Bienefelt en zijn vrouw Natasja openen 26 februari hun nieuwe winkel in Rhoon. De Boulanger is een bakkerij en winkel ineen waar de beleving van het bakkersambacht centraal staat. De bakkerij heeft een traditionele stenen vloeroven en 80 procent van de producten wordt gemaakt met desem.

Houd je werknemers gezond, juist nu!

Houd je werknemers gezond, juist nu!

In de bakkerijsector mogen we gelukkig doorwerken. Om op volle kracht te kunnen draaien, is het belangrijk dat alle medewerkers gezond blijven en goed in hun vel zitten. De coronacijfers over ziekenhuis- en ic-opnamen laten bovendien zien dat een goede gezondheid een verschil maakt voor de ernst van de ziekte.

Broodbakker dagdienst omgeving Twente

Broodbakker dagdienst omgeving Twente

Wat ga je doen?Jouw werkzaamheden bestaan uit produceren van beschuitbrood, deze worden vervolgens afgebakken en voorzien van een laagje kaneelsuiker. Telkens weer...

Backoffice medewerker parttime, Locatie Denekamp

Backoffice medewerker parttime, Locatie Denekamp

Wat ga je doen?Je zal ondersteunen bij het verkoopproces, je werkt hierbij offertes uit en je werkt nauw samen met de buitendienst. Daarnaast zorg je ook voor een...

Operator inpak omgeving Emmeloord

Operator inpak omgeving Emmeloord

Wat ga je doen?In deze fulltime functie (38 uur in wisselende diensten incl. weekenden) ben je verantwoordelijk voor de inpakwerkzaamheden in deze industriële...