In het schooljaar 2010-2011 begint aan de vakschool Wageningen een nieuwe opleiding Food & Technology. Deze opleiding moet voedingsmiddelentechnologen met een passie voor smaak afleveren.
Vakschool Wageningen wil voedingsmiddelentechnologen met een passie voor smaak afleveren. Middels een nieuwe opleiding Food & Technology die in schooljaar 2010-2011 begint. Want voedselproductie is niet langer een kwestie van een zaadje in de grond stoppen of een varken vetmesten. De industrie speelt een steeds belangrijker rol in dit proces. En dat vereist goed opgeleide professionals.
Een zuiveltoetje met een onherkenbare smaak en aroma. Als je er een hap van neemt, komt de gedachte aan grazende koeien nog geen moment in je op. Als het aan Rudolf Barkhuijsen en Carel Rink ligt, respectievelijk manager en directeur van Vakschool Wageningen, onderdeel van ROC Rijn IJssel, komen zulke producten in de toekomst niet eens meer op de markt. "Negen van de tien ontwikkelde levensmiddelen floppen en daar gaat veel geld mee verloren", zegt Barkhuijsen.
Binnen de richting Food & Technologie worden jongeren met een havo-diploma in twee jaar tijd opgeleid tot voedingsmiddelentechnoloog op mbo-niveau. Dat levert echter geen nieuwe beroepsgroep op. De zogenaamde groene scholen, waar landen tuinbouwonderwijs op mbo-niveau wordt gegeven, bieden de opleiding al langer aan. Maar daar is volgens Barkhuijsen steeds minder belangstelling voor, terwijl het bedrijfsleven werkelijk staat te springen om voedingsmiddelentechnologen.
Dat blijkt ook uit de Human Capital roadmap Food & Nutrition, samengesteld door Berenschot. Volgens dit rapport wordt er tot 2020 een licht stijgende wervingsbehoefte in de levensmiddelenindustrie verwacht. Dit komt met name door de collectieve pensionering van de babyboomers, waardoor er in 2010 behoefte aan 24.000 nieuwe medewerkers ontstaat.
Door de toenemende nadruk op innovatie en productontwikkeling, neemt ook de vraag naar hoog opgeleide medewerkers toe. Een school die een bestaande studierichting aan zijn aanbod toevoegt, deze in een nieuw jasje steekt en van een flitsende naam voorziet, is geen onbekend verschijnsel in onderwijsland. Het maakt het niet makkelijker voor jongeren die een studie moeten kiezen.
Lees meer op DeOndernemer