'Open je ijssalon alléén als je aan de richtlijnen van het RIVM kunt voldoen'

IJs in vitrine_foto Bakkervak 2019

 

De horeca is op last van de overheid tot 6 april gesloten, maar mag wel fungeren als afhaalgelegenheid. In eerste instantie adviseerde de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum de ijssalon om te sluiten tot 6 april. Maar vanwege deze aanvullende maatregelen nuanceert de vereniging het standpunt. “Open je ijssalon alléén als je zeker weet dat je aan de richtlijnen van het RIVM kunt voldoen.”

“Als je ook maar twijfelt of je kunt voldoen aan de herziene richtlijnen die het RIVM opstelt, dan adviseren wij de zaak te sluiten tot nader orde”, laat voorzitter Teun Loonen in het statement weten. “Maar als je als ondernemer de voorwaarden kunt creëren waardoor mensen nog wel veilig en verantwoord een ijsje bij jou kunnen afnemen, dan moet je die ruimte krijgen.”

Gezamenlijk belang

De branchevereniging voor ambachtelijke ijsbereiders spreekt haar leden aan op hun ondernemerschap. “In tijden van crisis worden we uitgedaagd. Om creatief te zijn, om op andere manieren dan je gewend bent toch omzet te kunnen genereren. Wij supporten ieders ondernemerschap, maar willen onze leden wijzen op hun verantwoordelijkheid.” Daarmee staat het bestuur volledig achter de uitspraken van minister-president Mark Rutte tijdens zijn nationale toespraak op maandagavond 16 maart:  “Blijf alert en volg de aanwijzingen van de deskundigen op. (...) Dit is een tijd om het gezamenlijke belang boven het eigen belang te stellen.”

Rijksoverheid kwam op maandagmiddag 16 maart om 16:00 uur met een aanvulling voor de horeca: “Bezorgen en afhalen blijft mogelijk. Maar vermijd drukte, zorg dat u niet met andere mensen dicht op elkaar staat en neem uw consumptie mee naar huis (niet ter plaatse opeten).”

Waterdicht

Dit kan ijssalonhouders mogelijkheden bieden, weet de voorzitter. “Mocht je gebruikmaken van deze afhaaloptie, zorg dan dat je communicatie richting de klant waterdicht is. Verwijder het zitgedeelte in de zaak; haal bankjes voor de deur weg. Onder geen beding mogen gasten ijs of andere eet- en drinkwaren in de zaak nuttigen. En doe er alles aan om de gasten te helpen afstand van elkaar te houden”, adviseert Loonen. “Creëer bijvoorbeeld vakken in de winkel voor de wachtende klanten.” Bij ook maar de geringste twijfel adviseert Loonen om de lokale autoriteiten te raadplegen.

Niet bindend advies

Dit advies van de vereniging is niet bindend. De richtlijnen kunnen namelijk elk moment variëren, gezien hoe snel de ontwikkelingen zich op elkaar volgen. De Vereniging Ambachtelijk IJscentrum houdt leden en volgers op de hoogte via de Facebook-pagina. Leden kunnen met elkaar in contact komen in de besloten Facebookgroep ‘Leden Ambachtelijk IJscentrum’.

Brancheorganisaties sturen gezamenlijk brief 

Vanavond stuurt een aantal brancheorganisaties in de horeca, waaronder de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri), de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) en Vereniging Ambachtelijk IJscentrum, een gezamenlijk ondertekende brief aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

In deze brief vragen zij de minister om soepel om te gaan met de werktijdverkortingsregeling. Een aantal ondernemers had voor de aankondiging van de ‘sluitingsmaatregel’ al een aanvraag voor werktijdverkorting ingediend en hier reeds een vergunning voor gekregen. Echter, bij het doen van de aanvraag konden de ondernemers niet voorzien dat de regering álle horeca zou verplichten te sluiten. De vergunning, die vaak minder dan 100% werktijdverkorting bedraagt, kan niet gewijzigd worden. Wijzigen is alleen mogelijk als er na 6 weken een verlenging wordt aangevraagd. De brancheorganisaties laten de minister weten dat de ondernemers door de sluiting nog zwaarder worden getroffen en in ernstige financiële problemen kunnen komen. Daarom verzoeken zij Koolmees om in deze tijd soepeler met de regeling om te gaan: ondernemers die hun vergunning willen opwaarderen naar 100% dit snel te kunnen laten doen.

Financiële compensatie

Het kabinet heeft al eerder laten weten de ondernemers van Nederland “niet in de steek te laten”. De vereniging vindt het nu nog te vroeg om actie te ondernemen op het gebied van financiële compensatie. “We willen eerst iedereen de kans geven de bestaande maatregelen tot zich te nemen en te zien wat er allemaal mogelijk is binnen de huidige regelgeving.” Achter de schermen houden Vereniging Ambachtelijk IJscentrum, ProFri, KHN en aanverwante partijen nauw contact over deze kwestie. “Want”, zo concludeert voorzitter Loonen, “Met hoe meer partijen we samenwerken, des te sterker we straks staan.”

 

Dossiers
Lees ook
Bakker Piet houdt vast aan transparantie

Bakker Piet houdt vast aan transparantie

Een gloednieuwe bakkerij met lunchroom en vergaderfaciliteiten. Ronny en Esther van der Horst van Bakker Piet verhuisden van een kleine bakkerij in het dorp naar een nieuwe plek aan de rand van Elspeet. Bij de nieuwbouw gold als stelregel dat alles transparant moest zijn.

IJssalons halen meer dan 12.000 euro op voor Giro555

IJssalons halen meer dan 12.000 euro op voor Giro555

De ijsjesactie voor Giro555 van het Ambachtelijk IJscentrum was een succes. De ijssalons haalden meer dan 12.000 euro op met de verkoop van het speciale Oekraïense appeltaart ijsje Yabluchnyk.

Eerste editie Sigep China in april 2023

Eerste editie Sigep China in april 2023

De Italiaanse ijsbeurs Sigep breidt uit naar China. Dat maakte de organisatie vandaag bekend in een persconferentie tijdens de beurs in Rimini. Sigep China vindt voor het eerst plaats van 19 tot 21 april 2023 in Shenzhen.