Online lesmethode FlexBase wordt vernieuwd en heet voortaan Flex

27 februari 2023 Redactie Bakkers in bedrijf

De online lesmethode voor studenten van bakkerijopleidingen FlexBase wordt vernieuwd. FoodBase werkt eraan zowel de app als desktopversie mooier, interactiever en functioneler te maken. Ook gaat FlexBase voortaan door het leven als Flex.

Flex is een leermiddel voor de bakkerij dat aansluit bij de beroepspraktijk en voldoet aan de uitgangspunten van het kwalificatiedossier. Studenten vinden in de app onder meer opdrachten, begrippen, recepten, instructies en een chatbot. Alle informatie in Flex is actueel, ook op het gebied van wet- en regelgeving.

Wat is er veranderd bij Flex? Carolien Hurkx, FoodBase-trainer en projectleider, vertelt: “De online leeromgeving is meer een community geworden. Zo kunnen studenten na een mooie ervaring op hun stageplek bijvoorbeeld een foto delen waar klasgenoten en docenten op kunnen reageren. Net als op Instagram, maar dan in Flex. Zo doe je meer inspiratie op en kunnen studenten meer met en van elkaar leren. Ook is er een groepsapp-functie waarbij studenten, docenten en praktijkbegeleiders met elkaar kunnen chatten. Daarmee kunnen zij gezamenlijk invulling geven aan een toekomstbestendige sector.”

Flex app screenshot

Interactieve app

Verder is Flex veel interactiever geworden. Carolien: “Zo vind je nu allerlei interactieve opdrachten in de leeromgeving, zoals kennisquizzen en opdrachten waarbij je foto’s van bijvoorbeeld grondstoffen moet omdraaien en herkennen. Het is niet meer alleen maar lezen, maar ook veel doen.” Tot slot is de app nu meer te personaliseren dan voorheen, doordat docenten het lesprogramma per student kunnen samenstelen. “De module ‘bloem’ is bijvoorbeeld voor iedereen relevant, maar een module over een bepaalde machine is alleen relevant voor de studenten die daar op dat moment mee werken. Ook studenten die een extra uitdaging aankunnen, kunnen extra lesstof en opdrachten aangeboden krijgen. Dat er behoefte was aan bovengenoemde uitbreidingen, begrepen wij ook van docenten. Met hun input zijn wij aan de slag gegaan en hebben we de nieuwe Flex-app gebouwd.”

Toekomstplannen

“Op dit moment is de Flex-app alleen voor studenten van bakkerijopleidingen beschikbaar, maar dat willen we in de toekomst zeker uitbouwen naar andere opleidingen in de versbranche. Bovendien is Flex niet alleen voor scholen interessant, maar ook voor het bedrijfsleven. Ook daar willen we in de toekomst mee aan de slag.” Studenten kunnen vanaf komend studiejaar (augustus/september 2023) aan de slag in de vernieuwde online omgeving.

Altijd op de hoogte blijven?