Online doneeractie voor vernieuwd broodje

Mandazi

VWO’ers Ferhan Balci, Amber Sijmons, Nina Vens en Dagmar de Vré van het Callandlyceum in Amsterdam zijn bezig met een doneeractie, om de opdracht die ze van Bake for Life hebben gekregen te vervullen.

Eerder schreven we al dat de scholieren van Dick van der Breggen, adviseur van Bake for Life, de opdracht kregen om het populaire Oegandese broodje: de Mandazi, te verbeteren. Door het hoge vetpercentage van het broodje en de hoge olieprijs in Oeganda, wordt er op dit broodje meer verlies gemaakt dan winst. De taak die de studenten hebben gekregen is om het vetpercentage van het broodje te verminderen van tien naar zes procent.

Oegandese studenten

Voor het verbeteren van het recept hebben de VWO’ers hulp ingeschakeld van Oegandese studenten. In december komen zij naar Nederland en Ferhan, Amber, Nina en Dagmar willen in februari 2019 naar Jinja, Oeganda, om het project daar voort te zetten. Ze gaan in Oeganda de bakkerij Bake for Life bezoeken om daar de vernieuwde versie van de Mandazi te introduceren. De studenten zamelen nu geld in om hun reis naar Oeganda en de reis van de Oegandese studenten naar Nederland te realiseren. Hiervoor begonnen ze een online doneeractie.

Geld

De VWO’ers zijn momenteel bezig met het regelen van de tickets van de twee reizen. De leerlingen die uit Oeganda naar Nederland komen zijn arm en hebben geen paspoort. Er is geld nodig om een paspoort te regelen en ze onderdak, eten en activiteiten te bieden. Ook willen de Nederlanders tandenborstels en shampoo kopen om mee te nemen naar Oeganda en daar uit te delen.

Op het moment is er al €1.281 opgehaald, maar het doel is €3000, met nog ruim twee maanden te gaan. Wilt u de scholieren en daarmee de bakkers in Oeganda helpen? Doneer dan via de website.

Lees ook
Landelijke ZERO Food Waste Challenge van HAS Hogeschool van start

Landelijke ZERO Food Waste Challenge van HAS Hogeschool van start

De eerste landelijke ZERO Food Waste Challenge van HAS Hogeschool gaat 13 september van start. Het doel van de challenge is zoveel mogelijk hbo-studenten door heel Nederland bewustmaken van de hoeveelheid voedsel dat nodeloos verspild wordt in scholen, instellingen en in de voedingsindustrie.

Matchmakingevent FutureMakers in Rotterdam-Rijnmond een succes

Matchmakingevent FutureMakers in Rotterdam-Rijnmond een succes

Zondag 19 juni organiseerde Stichting Bakkracht samen met het Nederlands Bakkerij Centrum het matchingsevent FutureMakers. Bijna dertig bedrijven uit regio Rotterdam-Rijnmond gingen in gesprek met ruim zestig studenten en werkzoekenden. Niet alleen voor reguliere banen maar ook leerwerkplekken, stages en onderzoeksopdrachten.

Bake-off met reststromen tussen ROC Zadkine en Albeda College

Bake-off met reststromen tussen ROC Zadkine en Albeda College

Op 14 april vindt de derde editie plaats van de bake-off tussen het ROC Zadkine en het Albeda College. De brood- en banketopleidingen strijden in deze wedstrijd tegen elkaar en tegen voedselverspilling. Studenten van beide scholen hebben een product ontwikkeld op basis van reststromen. Dat product wordt op 14 april bereid en aan een professionele jury...