Ondernemers vaak doelwit van helers

9 oktober 2019

Deze week, 7 tot en met 13 oktober is het de Week van de veiligheid. Voor minister Dekker voor Rechtsbescherming een reden om ondernemers op te roepen om gebruik te maken van de Stop Heling app. Hier kunnen ze controleren of zij geen gestolen goederen opkopen. 

Ondernemers zijn regelmatig het doelwit van helers, bijvoorbeeld doordat zij gestolen producten aangeboden krijgen. Daarnaast worden zij slachtoffer van bedrijfsinbraken of overvallen waarbij eigendommen worden buitgemaakt. In 80 procent van de gevallen wordt buit geheeld. Ondernemers kunnen veel doen om te voorkomen dat zijzelf of hun klanten doelwit worden van helende criminelen.

 

Door heling kunnen ondernemers flink benadeeld worden. Zij krijgen bijvoorbeeld te maken met oneerlijke concurrentie van malafide verkopers die producten voor een lagere prijs aanbieden. Ook riskeren zij boetes, gevangenisstraf en zelfs het sluiten van hun winkel als blijkt dat zij geheelde spullen hebben aangeschaft of verkopen.

 Het ministerie van Justitie en Veiligheid geeft vier tips om heling te voorkomen:

  1. Noteer de serienummers van je waardevolle spullen in de Stop Heling app en mail die naar je zelf. Bewaar de lijst op een veilige plek. Maak van kostbare spullen zonder serienummer een foto en upload de foto op de Stop Heling app. Na diefstal kunnen waardevolle producten zo herkend en teruggevonden worden.
  2. Controleer in de Stop Heling app of op stopheling.nl of aangeboden tweedehands producten als gestolen geregistreerd staan. Staat een product als gestolen geregistreerd, vul dan het meldformulier van de politie in.
  3. Je bent als opkopende ondernemers verplicht een inkoopregister bij te houden.Tegenwoordig gebruiken veel ondernemers het Digitaal Opkopers Register. Het DOR is gekoppeld aan de database van Stop Heling. Zodra een gestolen goed wordt opgekocht, ontstaat er een match met Stop Heling en ontvangt de politie automatisch een melding. In de periode van mei t/m augustus 2019 gebeurde dat 1.833 keer.
  4. Doe na een bedrijfsdiefstal of inbraak altijd aangifte bij de politie. Wanneer je eigendommen registreert in de Stop Heling app kun je snel nagaan welke belangrijke spullen ontvreemd zijn en kun je de politie makkelijk, nauwkeurig en snel informeren. Dit vergroot de kans dat je je spullen terug krijgt. Bovendien help je de politie bij het opsporen van de dief.

 

 

Altijd op de hoogte blijven?