Om het voedselsysteem verspillingsvrij te maken is inzicht per sector noodzakelijk

9 maart 2022 Redactie Food Pixabay
Foto: Pixabay

Uit de Monitor Voedselverspilling blijkt dat de voedselverspilling in 2019 daalde met 8 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. “Mooi dat de monitor aantoont dat de algehele verspilling afneemt”, zegt Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. “Maar om gericht impact te maken voor een verspillingsvrij voedselsysteem, hebben we inzichten per sector nodig.”

Minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit informeerde 8 maart de Tweede Kamer over de voortgang van de nationale aanpak tegen voedselverspilling. Daarbij benadrukte hij het belang van de samenwerking binnen de stichting Samen Tegen Voedselverspilling voor het behalen van Sustainable Development Goal 12.3: 50 procent minder voedselverspilling voor 2030.

Monitor Voedselverspilling

Tegelijkertijd publiceerde Wageningen University & Research in opdracht van het ministerie de jaarlijkse update van de Monitor Voedselverspilling. De Monitor schetst een globaal beeld van hoe het ervoor staat met grondstofgebruik in de Nederlandse voedselketen. Hierin wordt gerekend op basis van afval- en veevoerstatistieken. In 2019 bedroeg de totale voedselverspilling minimaal 1,5 tot maximaal 2,4 miljoen ton voor heel Nederland. Tussen 2009 en 2018 was de verspilling in de keten gelijk gebleven. De 2019 update, die nu is gepubliceerd, laat een significante daling zien: 8% ten opzichte van 2018. Deze daling is vooral toe te wijzen aan weersomstandigheden - door de droogte in 2019 zijn bepaalde grondstoffen efficiënter benut - en verbeterde data-inzichten, rondom oogstverliezen op het land. Daarnaast is er een lichte daling te zien van voedselverspilling in huishoudelijk afval.

Metingen per sector

Om voedselverspilling doelgericht te voorkomen, zet Samen Tegen Voedselverspilling in op metingen per sector en per ketenschakel Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling: “Mooi dat de monitor aantoont dat de algehele verspilling afneemt. Maar om gericht impact te maken voor een verspillingsvrij voedselsysteem, hebben we inzichten per sector nodig. Samen met Wageningen University & Research helpen we steeds meer sectoren - van bakkerij tot zuivel - en ketenschakels - van retail tot catering - op weg om reststromen in kaart te brengen. Met behulp van die data kunnen bedrijven doelgericht aan de slag om hun grondstoffen effectiever te benutten.”

Huishoudens

 Daarnaast meet het Voedingscentrum verspilling bij huishoudens elke drie jaar aan de hand van een afvalsorteeranalyse. In 2019 was er sprake van een daling van 17% ten opzichte van 2016: van 41,2 kg naar 34,3 kg. Brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen worden het meest verspild.  Een nieuwe meting staat gepland voor 2022.

Samen Tegen Voedselverspilling

Binnen de stichting Samen Tegen Voedselverspilling komen alle belangrijke initiatieven en expertise voor een verspillingsvrij Nederland samen en worden versneld. Hierin werken bedrijven uit de hele keten, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties aan Sustainable Development Goal 12.3 van de Verenigde Naties om voedselverspilling met de helft te verminderen in 2030 ten opzichte van 2015. Met een gezamenlijke en systemische aanpak wil de stichting in Nederland jaarlijks 1 miljard kilo minder voedsel verspillen, van grond tot mond.

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?