NVWA vindt te hoge acrylamidegehaltes in pepernoten bij inspectie

NVWA-wikimedia

De Nederlanders Voedsel- en Warenautoriteit heeft in 2021 bij ambachtelijke bakkerijen de producten bruinbrood, witbrood, croissants, kruidnoten en pepernoten gemonitord op het gehalte aan acrylamide. Een deel van de pepernoten bevatte een gehalte boven het referentieniveau.

Acrylamide wordt gevormd als zetmeelrijke producten op hoge temperaturen worden verhit en kan schadelijk voor mensen zijn bij een hoge inname. Er zijn geen specifieke acrylamidegehaltes voor brood- en bakkerswaren vastgelegd. Wel worden er normen gehanteerd die bepalen dat het gehalte zo laag mogelijk moet zijn.

In het najaar van 2021 bezocht de NVWA 69 bakkerijen en bemonsterde zij 201 verschillende producten waarvan het acrylamidegehalte is bepaald. De bemonsterde bakkerswaren zijn volgens het etiket of de ondernemer ambachtelijk bereid. Bij de meeste producten viel het acrylamidegehalte binnen de normwaarden, behalve voor pepernoten. Een aantal daarvan lag ver boven het referentieniveau.

Naar aanleiding van het onderzoek worden bakkers via de brancheorganisaties geïnformeerd over de resultaten. De 12 van de 29 ondernemers waar een te hoog acrylamidegehalte werd vastgesteld, worden door de NVWA op de hoogte gebracht. Zo kunnen zij risicobeperkende maatregelen nemen. Dat is mogelijk door het recept aan te passen, bijvoorbeeld door tarwebloem gedeeltelijk te vervangen door een alternatief als graanmeel, of een lagere afbaktemperatuur te hanteren.

Vanwege het hoge afwijkingspercentage, wordt in 2022 opnieuw onderzoek gedaan naar acrylamide in pepernoten en andere nog nader te bepalen levensmiddelen.

Bron: NVWA

Dossiers
Lees ook
Helft ambachtelijke bedrijven informeert klant onvoldoende over allergenen

Helft ambachtelijke bedrijven informeert klant onvoldoende over allergenen

Veel retail, ambachtelijke en horecabedrijven informeren klanten niet goed over de allergenen in voedsel. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op basis van de inspecties van ruim 5.000 bedrijven in 2021.

NVWA wijzigt tarieven vanaf 1 januari 2022

NVWA wijzigt tarieven vanaf 1 januari 2022

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wijzigt vanaf 1 januari 2022 de tarieven. Deze stijgen met maximaal 2,4 procent. Dit zijn de kosten die NVWA in rekening brengt voor keuringen, herinspecties, systeemtoezicht, certificering, monsterneming en -analyse.

Ontslag wegens schending hygiëneregels niet geldig

Ontslag wegens schending hygiëneregels niet geldig

Een werknemer van een Indonesisch restaurant is op staande voet ontslagen omdat hij door de werkgever verantwoordelijk wordt gehouden voor door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (‘NVWA’) geconstateerde overtredingen op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid. De rechter is het daar niet mee eens.