
Toezicht houden op voedselveiligheid is een van de taken van NVWA. Hiervoor voert de toezichthouder onaangekondigde inspecties uit bij de bakker. Vanaf 1 juli publiceert NVWA de resultaten op de website. Dit kan grote gevolgen hebben voor de bakker. Een positieve beoordeling draagt bij aan het imago van de winkel en wekt het vertrouwen van de consument. Maar een negatieve uitkomst schaadt de reputatie en kan klanten beïnvloeden om weg te blijven. Alle reden dus om te zorgen dat je als ondernemer alles op orde hebt.
Inspectie NVWA
Tijdens een inspectie controleert NVWA of een ondernemer voldoet aan de wettelijke eisen voor voedselveiligheid. Hierbij let de inspecteur op de juiste omgang met voedsel (HACCP-procedures), allergeneninformatie voor niet-voorverpakte levensmiddelen, hygiëne en plaagdierbeheersing. Op basis van de inspectie zijn er drie oordelen mogelijk:
- Voldoet: geen of alleen kleine tekortkomingen.
- Verbeterpunten vastgesteld: een of meer (ernstige) overtredingen die de ondernemer moet verbeteren. Daarna volgt een herinspectie.
- Verscherpt toezicht: Inspecteur heeft vaker ernstige overtredingen geconstateerd en de ondernemer moet dit verbeteren. NVWA controleert dit met een herinspectie. Als bedrijf niets of te weinig heeft gedaan kan NVWA de activiteiten van het bedrijf stilleggen.
Formule-oordeel
Als een onderneming deel uitmaakt van een formule, zoals Bakker Bart en Keurslagers dan krijgt het bedrijf twee beoordelingen. Voor de inspectie van het bedrijf zelf en een formule-oordeel gebaseerd op inspecties van bedrijven in de formule.
Publicatie inspectieresultaten
Voor de horeca maakte NVWA de inspectieresultaten al openbaar. En sinds 1 juli geldt dit ook voor versondernemers als bakkers, slagers en visspecialisten. NVWA publiceert de resultaten op de website. Bij de onderneming komt ‘geen recente gegevens’, ‘voldoet’, ‘verbeterpunten vastgesteld’ of ‘verscherpt toezicht’ te staan. NVWA zet alleen de resultaten van inspecties die na 1 juli 2024 hebben plaatsgevonden online. De onderneming krijgt voorafgaand aan de publicatie bericht over het oordeel. De resultaten staan minimaal drie maanden online.
De reden voor deze de openbaarmaking is transparantie. NVWA wil inzicht geven in de eigen werkzaamheden en consumenten informeren over de voedselveiligheid van een ondernemer. Daarnaast moet de publicatie ondernemers ook aanmoedigen om ervoor te zorgen dat ze aan de wettelijke eisen voldoen.
Vier tips
Als bakker wil je sowieso alles wat te maken heeft met voedselveiligheid en hygiëne op orde hebben. De openbaarmaking is hoogstens een zetje om er voortaan nog beter op te letten. Foodbase heeft vier tips voor ondernemers die ervoor zorgen dat je aan de wettelijke eisen voldoet.
1. Wees op de hoogte van wettelijke eisen
Alle eisen op het gebied van voedselveiligheid en hygiëne. zijn te vinden op de website van de NVWA. Ook brancheorganisatie NBOV kan hierbij helpen.
2. Interne controles
Voer regelmatig zelf interne controles uit zodat de onderneming altijd voldoet aan de hygiënestandaarden.
3. Training personeel
Train het personeel zodat alle medewerkers op de hoogte zijn van voedselveiligheid en hygiëne. Hiermee neemt het risico op fouten in de dagelijkse praktijk af.
4. Documentatie up-to-date
Zorg dat de documentatie als schoonmaakschema's, temperatuurregistraties en allergeneninformatie op orde is. Dan krijgt de inspecteur makkelijker een volledig beeld van jouw bedrijf.