NVWA blokkeert uit voorzorg pluimveebedrijven

eieren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blokkeerde 26 juli nog eens tientallen legpluimveebedrijven om te kunnen onderzoeken of in de eieren, leghennen en mest van die bedrijven het verboden middel fipronil voorkomt. Volgens pluimveevakgroep LTO/NOP gaat het mogelijk om 100 bedrijven, schrijft Boerderij.

Het gaat om bedrijven waar het pluimveeservicebedrijf ChickFriend dit jaar stallen heeft gereinigd. Als de stof wordt aangetroffen, zullen de bedrijven ook hun eieren terug moeten halen uit het handelskanaal, net als vier eerder door die maatregel getroffen bedrijven. De aangetroffen hoeveelheden vormen geen gevaar voor de volksgezondheid, meldt het Voedingscentrum.

Ook in België, waar de fipronil-affaire zijn oorsprong lijkt te hebben, zijn inmiddels eieren teruggehaald. Het Antwerpse parket verdenkt de eigenaar van het bedrijf Poultry-Vision uit Weelde ervan het verboden fipronil te hebben vermengd met een wel toegestaan middel tegen bloedluis en dit te hebben doorverkocht.

Bron: Foodlog

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Tarieven NVWA wijzigen vanaf 1 januari 2023

Tarieven NVWA wijzigen vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 wijzigen de tarieven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De kosten die NVWA in rekening brengt voor activiteiten zoals keuringen, herinspecties en systeemtoezicht stijgen voor 2023. Op de website van NVWA staat een overzicht van alle tarieven.

NVWA vindt te hoge acrylamidegehaltes in pepernoten bij inspectie

NVWA vindt te hoge acrylamidegehaltes in pepernoten bij inspectie

De Nederlanders Voedsel- en Warenautoriteit heeft in 2021 bij ambachtelijke bakkerijen de producten bruinbrood, witbrood, croissants, kruidnoten en pepernoten gemonitord op het gehalte aan acrylamide. Een deel van de pepernoten bevatte een gehalte boven het referentieniveau.

Helft ambachtelijke bedrijven informeert klant onvoldoende over allergenen

Helft ambachtelijke bedrijven informeert klant onvoldoende over allergenen

Veel retail, ambachtelijke en horecabedrijven informeren klanten niet goed over de allergenen in voedsel. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op basis van de inspecties van ruim 5.000 bedrijven in 2021.