NVB wil steun voor industriële bakkerijen

25 oktober 2022 Unsplash
Foto: Unsplash

De 42 leden van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) zijn teleurgesteld over de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK-regeling). Het ziet er naar uit dat geen enkele industriële bakkers gebruik kan maken van dit steunpakket. In een brief aan de regering pleit NVB voor een betere regeling.

De industriële bakkers hebben – evenals hun ambachtelijk collega’s – veel last van de hoge prijzen voor energie en grondstoffen. “De huidige situatie is zodanig dat de eerste bakkerijen reeds productielijnen hebben stilgelegd”, meldt NVB op Linked In. “Een voorloper op een mogelijk volledige sluiting van bakkerijen. De 42 leden produceren 85 procent van het Nederlandse brood. Sluiting van bakkerijen gaat grote gevolgen hebben voor de continuïteit van levering van dit gezonde basisvoedsel in Nederland.”

Tegemoetkoming Energiekosten (TEK-regeling)

Om bedrijven in het mkb te ondersteunen komt de overheid met Tegemoetkoming Energiekosten (TEK-regeling). Bedrijven met maximaal 250 werknemers die minstens 12,5 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten kunnen vanaf april 2023 gebruik maken van deze regeling. Er geldt een maximale vergoeding van 160.000 euro.

De NVB-leden reageren teleurgesteld op de regeling. “Op basis van het huidige voorstel van de regering zal geen enkele industriële bakkerij zich kunnen kwalificeren voor de regeling. En door het volume dat de industriële brood en banketbakkers aan gas en elektriciteit gebruiken is de maximale tegemoetkoming niet meer dan een aalmoes.”

Brief aan ministers

In een brief richt NVB zich tot de ministers Micky Adriaansens en Rob Jetten met het verzoek om “nog eens kritisch naar de uitgangsposities van de regeling te kijken”. NVB wijst er op de 12,5 procent van de omzet niet haalbaar is omdat “in de omzet ook veel geld voor extra energiekosten zit”. Ook de maximale vergoeding van 160.000 euro is veel te laag aangezien de meeste bakkerijen op 300.000 euro per maand zitten. Daarnaast hebben veel industriële bakkers meerdere locaties, terwijl de regeling niet gebaseerd is op locatieniveau. Tot slot zijn de gehanteerde richtbedragen niet goed gekozen, namelijk toen de gas en grondstofprijzen al veel hoger lager voor de oorlog in Oekraïne.

Aanpassingen

NVB pleit ervoor om "de volgende elementen in de TEK op te nemen.

  1. Energie intensiviteit maximaal 10 procent van de kostprijs (niet omzet)
  2. Maximale plafond hanteren voor staatssteun om de exporterende bakkers tegemoet te komen voor een evenwichtig level playing field met Duitse, Franse en Belgische bakkerijen.
  3. De regeling is toegankelijk voor individuele locaties. Ook al zijn deze in een holding verenigd.
  4. Referentie voor stijging energiekosten moet liggen voor het uitbreken van de Oekraïne crisis. B.v.k Q3 2021"

Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?