NVB roept bakkers op zoutnorm te hanteren

bakker van thillo minder zout (Medium)

WAGENINGEN – De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) onderschrijft het gezondheidsbelang van reductie van zout in brood. Brood is de enige productcategorie waarvoor een maximumgehalte aan zout in de wetgeving is vastgelegd. Deze wettelijke norm is ontstaan op verzoek van de broodsector zelf om de onbesproken positie van brood als gezond basisvoeding ook voor de toekomst te borgen.

Reductie

De totale broodsector heeft in 2009 afspraken gemaakt om het percentage zout in brood met maar liefst 25% te verminderen. Deze reductie is stapsgewijs van 2009 tot en met 2012 doorgevoerd. Om deze afspraak te borgen is het huidige maximale zoutgehalte in brood vastgelegd in het Warenwetbesluit Meel & brood. De NVB is voorstander van overheidshandhaving van de algehele zoutverlaging door de bevoegde instanties en roept de Nederlandse bakkerijen ook actief op om deze gezamenlijk afgesproken wettelijke zoutnorm als uitgangspunt te hanteren bij de broodproductie.

Monitoring

Om te monitoren of de wettelijke norm voor het maximale zoutgehalte op drogestof in brood wordt behaald, wordt jaarlijks een grootschalige steekproef gehouden. In opdracht van de NVB wordt deze steekproef door het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) uitgevoerd.

Lees ook
Introductie workshops RI&E en Arbocatalogus

Introductie workshops RI&E en Arbocatalogus

WAGENINGEN - De Nationale Bakkerij Academie introduceert op verzoek van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij in 2017 twee nieuwe workshops voor de industriële bakkerij: Risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) en Arbocatalogus. Beide workshops zijn in heel Nederland te volgen. Ook incompany workshops zijn mogelijk. Doel en doelgroep De...

De resultaten van de tiende landelijke zoutmonitoring

De resultaten van de tiende landelijke zoutmonitoring

Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) voerde in opdracht van het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) de tiende landelijke zoutmonitoring in brood uit. De conclusie is is dat de hele sector, zowel industrie als ambacht, met een gewogen gemiddelde van 1,64 procent zout op de droge stof ruim voldoet aan het Warenwetbesluit...

Tiende landelijke zoutmonitoring van start

Tiende landelijke zoutmonitoring van start

Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) gaat in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NBV) de tiende landelijke zoutmonitoring in brood uitvoeren. Naast grootbrood neemt het NBC dit jaar ook een groot deel kleinbrood mee in de zoutmonitoring. Door de toename van de NVB-leden is er meer verscheidenheid in het broodassortiment gekomen....

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Wat ga je doen?Als operator productie draag je zorg voor de producten die worden bereidt in deze bakkerij. We zijn per direct op zoek naar een ervaren bakker/ operator...

Leerling BBL Artisanaal

Leerling BBL Artisanaal

Wat ga je doen?Gaat er voor jou niets boven de geur van pasgebakken brood? Voor de artisanale bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een leerling BBL. Dagelijks...

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Wat ga je doen?Heb jij altijd al heerlijke brood- en banketproducten willen verkopen? Dan is dit je kans! Een ambachtelijke bakkerij, met meerdere winkels in de...