NVB en VBZ starten pilot tegen voedselverspilling

broodjes_pixabay

Foto: Pixabay

De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) en de Nederlandse branchevereniging voor ondernemingen in koek, snoep, chocolade, zoutjes en noten (VBZ) zijn een samenwerking aangegaan met de stichting 'Samen tegen voedselverspilling'. Onlangs startten de verenigingen een pilot om hun leden te helpen om voedselverspilling terug te dringen. Dat meldt FINLI.

Het tegengaan van voedselverspilling is een actueel thema voor de levenmiddelenindustrie. Niet alleen is het belangrijk voor een verantwoord en duurzaam voedselsysteem, ook kunnen bedrijven besparen op de kostem door efficiënter gebruik te maken van grondstoffen. 

De stichting Samen Tegen Voedselverspilling wil in samenwerking met bedrijven en publieke organisaties de voedselverspilling vóór 2030 met de helft verminderen. Een van de activiteiten van de stichting is de pilot met NVB en VBZ. Deze pilot is er op gericht om de voedselverspilling in beide sectoren in kaart te brengen en uiteindelijk te verminderen. Het doel is om een monitoringsmethodiek voor grondstoffenverlies in de fabrieken  te ontwikkelen waarmee de leden van de verenigingen meer zicht krijgen op de verspilling en deze kunnen verminderen. Als voldoende leden deze methodiek gebruiken kunnen de resultaten collectief gebruikt worden om binnen de eigen branche te benchmarken. Hierdoor krijgen bedrijven een nog beter beeld waar ze voedselverspilling kunnen voorkomen. 

Bron: FINLI

Dossiers
Lees ook
WUR: Houdbaarheids-iconen op verpakkingen kunnen voedselverspilling verminderen

WUR: Houdbaarheids-iconen op verpakkingen kunnen voedselverspilling verminderen

Houdbaarheids-iconen op de verpakking kunnen consumenten helpen om minder voedsel te verspillen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. Het onderzoek laat zien dat het loont om te investeren in duidelijke houdbaarheidsinformatie op de verpakking en biedt aanknopingspunten voor de praktijk.

Supermarkten verspillen minder voedsel

Supermarkten verspillen minder voedsel

De voedselverspilling in supermarkten is afgenomen. Dat meldt stichting Samen Tegen Voedselverspilling op basis van onderzoek door Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit.

Om het voedselsysteem verspillingsvrij te maken is inzicht per sector noodzakelijk

Om het voedselsysteem verspillingsvrij te maken is inzicht per sector noodzakelijk

Uit de Monitor Voedselverspilling blijkt dat de voedselverspilling in 2019 daalde met 8 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. “Mooi dat de monitor aantoont dat de algehele verspilling afneemt”, zegt Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. “Maar om gericht impact te maken voor een verspillingsvrij voedselsysteem,...