Norandino opent met Chocolatemakers een nieuwe fabriek in Peru

chocolatemakers

Sinds 2011 werkt Chocolatemakers direct samen met boerencoöperatie Norandino. Binnen deze coöperatie krijgen cacaoboeren een eerlijke prijs voor hun cacaobonen. Samen bouwden zij een verwerkingsfabriek voor biologische cacao in Piura, in het noorden van Peru. Op 31 mei werd deze fabriek geopend.

 

De missie van Chocolatemakers is om de cacao-industrie te veranderen. Ze willen een volledig duurzame cacaoketen bouwen door direct samen te werken met boeren(coöperaties), bedrijven (retail) en consumenten. “Het grote voordeel is dat de boeren de productie van cacaomassa in eigen handen hebben. Het is echt hún fabriek en dat is uniek,” vertelt Rodney Nikkels, die samen met Enver Loke Chocolatemakers oprichtte in 2011. “Deze ontwikkeling in de samenwerking met Norandino is een volgende stap in eerlijke verdeling binnen de cacao-industrie en meer onafhankelijkheid van de cacaoboer, de vervolgstap is dat ze ook zelf de chocolade gaan maken.”

Cacaoboeren zijn enorm afhankelijk van hun cacaobonen en de prijs op de wereldmarkt. De afgelopen jaren is de minimumprijs voor cacao nauwelijks omhooggegaan. José Fernando Reyes Cordova, financieel directeur Norandino: “Met een verwerkingsfabriek voor cacaomassa kunnen we de prijs verbeteren en ons positioneren op de wereldwijde cacaomarkt.” De fabriek kan tussen de 3.000 en 5.000 ton cacaomassa per jaar produceren voor de exportmarkt in het westen – en binnen vijf jaar tijd ook de regionale markt in Zuid-Amerika bedienen. De ambities van de Peruaanse managers van Norandino zijn groot. Santiago Paz Lopez, algemeen manager: “In 2024 willen we met boerencoöperatie Norandino leider zijn in de cacaoproductie én het op de markt brengen van verfijnde cacao-massa van hoge kwaliteit.” 

De ‘Norandino chocoladefabriek’ in Peru, is grotendeels eigendom van boerencoöperatie Norandino en voor een beperkt deel in handen van het Nederlandse biologische chocolademerk Chocolatemakers. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank Foundation, Stichting Doen en de Private Sector Investment Program (PSI). Wiener Duyvis is verantwoordelijk voor de machines in de Peruaanse chocoladefabriek.

In Bakkers in bedrijf 6-2019 staat een uitgebreid artikel over de Chocolatemakers. Dit nummer verschijnt 5 juli. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af!

Dossiers
Lees ook
De Kerst Adventkalender van Callebaut

De Kerst Adventkalender van Callebaut

Het is december en het aftellen naar de kerstdagen is begonnen. Om dit aftellen nog leuker te maken presenteert Callebaut de Callebaut Kerst Adventkalender. Callebaut geeft elke dag mooie prijzen weg, zoals 5kg Callebaut chocolade.  Door elke dag het vakje van die dag te openen maken deelnemers kans op een van de vierentwintig Callebaut Kerstprijzen. Elke...

Klaar voor de start - GO! Het is tijd voor de Callebaut Kerst Adventkalender!

Klaar voor de start - GO! Het is tijd voor de Callebaut Kerst Adventkalender!

Talloze prachtige prijzen liggen klaar voor wie de uitdaging aangaat! Open alle 24 vakjes en maak dagelijks kans op een van de 24 Callebaut Kerstprijzen. We geven iedere dag 5kg Callebaut chocolade (Gold en Ruby) weg en andere leuke en handige goodies! De kans om verrukkelijke chocolade te winnen is nog nooit zo groot geweest!

Opening brandstore Coco & Sebas

Opening brandstore Coco & Sebas

Vrijdag 29 november opent de nieuwe brandstore van het Brabantse chocolademerk Coco & Sebas. De nieuwe locatie aan de Vughterstraat in Den Bosch geeft klanten de mogelijkheid om het assortiment te zien en te beleven onder het genot van een bakje koffie.

Teamleider deegproductie omgeving Amsterdam

Teamleider deegproductie omgeving Amsterdam

Wat ga je doen?Het deeg wordt geproduceerd op basis van vaste recepten. In de nieuw gerealiseerde productieomgeving, welke voldoet aan de hoogste standaarden, draag...

Koekbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Hoorn

Koekbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Hoorn

Wat ga je doen?Als Koekbakker produceer je al het droge banket binnen het bedrijf. Je za het hele proces van deegproductie tot het afbakken beheersen. Voornaamste...

Productiemedewerker deegmakerij Nijverdal

Productiemedewerker deegmakerij Nijverdal

Wat ga je doen?De werkzaamheden bestaan uit het koken van deeg met de juiste hoeveelheden en ingrediënten. Na dit proces zorg je ervoor dat het deeg wordt afgewogen...