Norandino opent met Chocolatemakers een nieuwe fabriek in Peru

chocolatemakers

Sinds 2011 werkt Chocolatemakers direct samen met boerencoöperatie Norandino. Binnen deze coöperatie krijgen cacaoboeren een eerlijke prijs voor hun cacaobonen. Samen bouwden zij een verwerkingsfabriek voor biologische cacao in Piura, in het noorden van Peru. Op 31 mei werd deze fabriek geopend.

 

De missie van Chocolatemakers is om de cacao-industrie te veranderen. Ze willen een volledig duurzame cacaoketen bouwen door direct samen te werken met boeren(coöperaties), bedrijven (retail) en consumenten. “Het grote voordeel is dat de boeren de productie van cacaomassa in eigen handen hebben. Het is echt hún fabriek en dat is uniek,” vertelt Rodney Nikkels, die samen met Enver Loke Chocolatemakers oprichtte in 2011. “Deze ontwikkeling in de samenwerking met Norandino is een volgende stap in eerlijke verdeling binnen de cacao-industrie en meer onafhankelijkheid van de cacaoboer, de vervolgstap is dat ze ook zelf de chocolade gaan maken.”

Cacaoboeren zijn enorm afhankelijk van hun cacaobonen en de prijs op de wereldmarkt. De afgelopen jaren is de minimumprijs voor cacao nauwelijks omhooggegaan. José Fernando Reyes Cordova, financieel directeur Norandino: “Met een verwerkingsfabriek voor cacaomassa kunnen we de prijs verbeteren en ons positioneren op de wereldwijde cacaomarkt.” De fabriek kan tussen de 3.000 en 5.000 ton cacaomassa per jaar produceren voor de exportmarkt in het westen – en binnen vijf jaar tijd ook de regionale markt in Zuid-Amerika bedienen. De ambities van de Peruaanse managers van Norandino zijn groot. Santiago Paz Lopez, algemeen manager: “In 2024 willen we met boerencoöperatie Norandino leider zijn in de cacaoproductie én het op de markt brengen van verfijnde cacao-massa van hoge kwaliteit.” 

De ‘Norandino chocoladefabriek’ in Peru, is grotendeels eigendom van boerencoöperatie Norandino en voor een beperkt deel in handen van het Nederlandse biologische chocolademerk Chocolatemakers. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank Foundation, Stichting Doen en de Private Sector Investment Program (PSI). Wiener Duyvis is verantwoordelijk voor de machines in de Peruaanse chocoladefabriek.

In Bakkers in bedrijf 6-2019 staat een uitgebreid artikel over de Chocolatemakers. Dit nummer verschijnt 5 juli. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af!

Dossiers
Lees ook
Drie vragen aan patissier Daniël Jongsma

Drie vragen aan patissier Daniël Jongsma

Werken in Koeweit biedt patissier Daniël Jongsma oneindige mogelijkheden. Van bruiloften met 240 kilo bonbons tot het omgaan met Aziatische collega’s: het is één grote uitdaging. Precies wat hij graag wilde toen hij aan zijn buitenlandse avontuur begon.

Nieuw hoofdkantoor voor Felchlin Zwitserland

Nieuw hoofdkantoor voor Felchlin Zwitserland

Na meer dan 100 jaar, werd in januari 2019 het hoofdkantoor van Max Felchlin AG met de productieruimten en de kantoorfaciliteiten samengevoegd in Ibach-Schwyz. Op deze manier is er een centrale faciliteit ontstaan, waar ruimte is voor zowel medewerkers van productie evenals kantoor, maar waar ook klanten en leveranciers samen komen.

Nederland grootste importeur van cacaobonen ter wereld

Nederland grootste importeur van cacaobonen ter wereld

Nederland is de grootste importeur van cacaobonen in de wereld. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS. In 2018 importeerde Nederland 1,1 miljard kg cacaobonen. In tien jaar tijd is die hoeveelheid verdubbeld; in 2008 importeerde Nederland 0,56 miljard kg.   Ongeveer de helft van de cacaobonen die Nederland importeert komt uit Ivoorkust. Ook...

accountmanager zuid-west Nederland

accountmanager zuid-west Nederland

In deze functie ben je de schakel tussen de supermarktwinkels en het hoofdkantoor van een van de Retail klanten. Je richt je op het behouden en uitbouwen van omzet,...

Lijnoperator industriële banketbakkerij omgeving Utrecht

Lijnoperator industriële banketbakkerij omgeving Utrecht

Ben jij een echt koekenbakker en wil je aan de slag in een mooie en de modernste koekjesbakkerij van Nederland? Ben je daarnaast flexibel? Dan is de functie van...

Filiaalleider bakkerijwinkel (zero waste)

Filiaalleider bakkerijwinkel (zero waste)

Naast het vele klantcontact en het actief meewerken in de winkel vallen de volgende taken ook in jouw functiepakket: coachen en motiveren van jouw team op de werkvloer...