Nijkamp bakt wederom beste oliebol

WAGENINGEN – Nijkamp, De Echte Bakker met winkels in Holten en Zutphen wint de oliebollencompetitie van Het Echte Bakkersgilde. Martin Nijkamp scoorde de laatste acht jaar maar liefst zes keer de eerste prijs en twee keer de tweede.

Steenbergen met twee winkels in Meppel wordt tweede en verbetert daarmee het brons van vorig jaar. De derde plaats is voor Bi’j oons, De Echte Bakker uit Haaksbergen die voor het eerst het podium bereikt.

Vergelijkende keuring

Alle Echte Bakkers van Nederland konden gedurende twee weken hun oliebollen insturen en deelnemen aan de competitie. In totaal zijn 71 inzendingen oliebollen gekeurd door de Meesters Boulanger Mark Plaating en Wietse Schiere van resp. Zeelandia en Koopmans Meel samen met Derk Mudde van het Nederlands Bakkerij Centrum. Een score van 8,0 of hoger gaf recht op een plek in de finale. In totaal haalden 14 inzendingen dit niveau.

Nooit vanzelfsprekend

Martin en Ingrid Nijkamp vinden het nooit vanzelfsprekend om deze prijs weer in de wacht te slepen. Het Gilde heeft de normen aangescherpt en de concurrentie wordt steeds groter. Ingrid vindt het onvoorstelbaar dat het haar man het weer gehaald heeft. “Ik kan je niet zeggen hoe trots ik ben”, zegt ze. Willem Steenbergen is blij met de tweede plaats. Hij gaat van brons naar zilver en als de jury hem vertelt dat hij de nummer 1 dichter dan ooit genaderd is, laat hij weten dat hij volgend jaar voor het goud gaat. Arie van Linstee van Bi’j oons had geen prijs verwacht en is opgetogen als hij het goede nieuws hoort.

Charme van een oliebol

De keurmeesters Wietse Schiere en Mark Plaating laten weten dat de inzendingen in de finale gekenmerkt werden door mooie uitgebalanceerde smaken en goede eeteigenschappen. De charme van een oliebol ligt volgens hen opgesloten in een krokante korst en een zachte binnenkant. De winnaar Nijkamp bakt een excellente oliebol met een perfecte vulling en bewijst daarmee zijn constante hoge kwaliteitsniveau. Ook de smaak haalt een hoge score in de beoordeling en dat is voor de consumenten natuurlijk het belangrijkst!

Kwaliteit

De finalisten die net buiten de prijzen vielen, maar eveneens met 5 sterren bekroonde oliebollen in hun winkels verkopen zijn De Echte Bakkers:

  • Ad Bos, Ochten
  • Boonstra, Akkrum
  • Dijkman, ’s-Heerenberg
  • Gommans, Sevenum | Hugen, Arnhem
  • Lubbers, Almelo
  • Marc Fleuren, Roermond
  • Martin Bom, Beneden Leeuwen
  • René Vermeij, Kampen
  • Toet, Apeldoorn
  • Van der Steen, Made.
Lees ook
NBC: Broodconsumptie 2021 opnieuw gedaald

NBC: Broodconsumptie 2021 opnieuw gedaald

Het totale broodvolume in Nederland is in 2021 met -4,2% gedaald naar een totaal van 783.388.000 kg. In 2020 was dit nog 817.617.000 kg. Zo laten de nieuwste GfK-cijfers van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) zien.

‘We gaan voor eigen graan’

‘We gaan voor eigen graan’

Nederlands graan voor Nederlands brood: het kan. Als alle schakels in de keten zich inzetten, kan het brood van de Nederlandse bakkers in de toekomst standaard van eigen bodem komen.

Wat kan ik met het Trend­rapport Bakkerijsector?

Wat kan ik met het Trend­rapport Bakkerijsector?

Het Trendrapport Bakkerijsector is een blauwdruk van de sector”, legt mede-auteur Susanne Danes uit. “De data en inzichten daarin vertellen ons wat de sterktes en zwaktes van de sector zijn en met welke kansen en bedreigingen we rekening moeten houden."