Nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood 1 juli van kracht

Bakkerij brood (unsplash)

Foto via Unsplash

Het nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood gaat vanaf vrijdag 1 juli van kracht. Daarmee kan de consument voortaan aan de naam van het brood direct zien om welk soort brood het gaat: wit, bruin of volkoren.

Tijgerbrood, Italiaanse bol of desembrood: de tijd dat je in het broodschap alleen een halfje wit en een knip bruin kon vinden is al lang voorbij. De consument krijgt steeds meer verschillende broodnamen voorgeschoteld. Met die groei in diversiteit is het voor de consument steeds onduidelijker geworden wat er precies in een brood zit. En een ingewikkelde ingrediëntenlijst is niet voor iedereen te begrijpen.

Vanaf 1 juli is het verplicht om op elk brood te melden of het wit, bruin of volkoren is. Voorheen was alleen volkoren een beschermde term in het broodschap. Ook wordt de naamgeving van broden specifieker door het graan te benoemen. Zo wordt bijvoorbeeld “maisbrood” nu “wit tarwemaïsbrood”. Op 1 juli 2020 zijn deze nieuwe regels ingegaan en bakkers hadden tot 1 juli 2022 een overgangstermijn om dit op orde te krijgen.

Jenneke van Elderen, communicatieadviseur bij het Nederlands Bakkerij Centrum zegt hierover: “Het gebeurt nog te vaak dat het goede imago van brood wordt betwist omdat allerlei verschillende termen tot verwarring hebben geleid. 70% van de consumenten kiest nog steeds brood uit op kleur, zonder te snappen wat er precies in zit. Dit Warenwetbesluit is een bijzonder goede ontwikkeling omdat consumenten vanaf 1 juli gemakkelijker een bewuste keuze kunnen maken in de bakkerij en de supermarkt. We zijn heel trots op de sector: voor bakkers heeft het de afgelopen twee jaar heel wat voeten in de aarde gehad om aan de vernieuwde eisen te voldoen en alle verpakkingen, schapkaarten en soms ook recepturen aan te passen. We geloven erin dat deze transparantie ervoor zorgt dat brood weer wordt gezien als goed, gezond en eerlijk product.”

Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief
Lees ook
De voordelen van thuis je eigen brood bakken

De voordelen van thuis je eigen brood bakken

Wanneer je vandaag de dag naar de winkel gaat, is een brood natuurlijk net zoals veel andere boodschappen een flink stuk duurder geworden. Los van het feit dat de bakkers geen andere keuze meer hebben, zien we steeds vaker dat mensen ervoor kiezen om thuis hun eigen brood te gaan bakken.

Bijna een derde van Nederlanders denkt: “hoe donkerder het brood, hoe gezonder”

Bijna een derde van Nederlanders denkt: “hoe donkerder het brood, hoe gezonder”

29% van de Nederlanders is het eens met de stelling “hoe donkerder het brood, hoe gezonder.” Dit blijkt uit het jaarlijkse GfK-onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) waarin de kennis, houding en consumptie van brood in Nederland in kaart zijn gebracht. Daarnaast geeft 64% aan brood op kleur uit te kiezen. Dit terwijl kleur niet bepalend...

Kennissessie Blik op Volkoren: Hoe laten we de consument vaker kiezen voor volkoren?

Kennissessie Blik op Volkoren: Hoe laten we de consument vaker kiezen voor volkoren?

Het eten van volkorenbrood heeft gunstige effecten op de gezondheid. Daarom moeten meer Nederlanders kiezen voor volkorenproducten, zegt het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). Maar consumenten staan niet altijd positief tegenover volkoren. Hoe overtuigen we meer Nederlanders om voor volkorenbrood te kiezen?

Altijd op de hoogte blijven?

 

Abonneer
 

of

Meld je aan voor de nieuwsbrief