Nieuwe oogst Zeeuwse Vlegeltarwe bakt nog beter

ZIERIKZEE ‒ In het laboratorium van Zeelandia (leverancier van bakkerijgrondstoffen) in Zierikzee is de afgelopen weken de nieuwe oogst Zeeuwse Vlegeltarwe uit 2015 vergeleken met die van 2014. De resultaten zijn bijzonder positief. De nieuwe oogst Zeeuwse Vlegeltarwe heeft een nog betere bakaard dan die van het voorgaande jaar: het volume is groter en de kleur iets lichter. Zeelandia gebruikt de resultaten van de proef voor het opstellen van een receptadvies, waar vervolgens de Vlegelbakkers hun voordeel mee kunnen doen.

Milieuvriendelijk geteelde baktarwe

De Zeeuwse Vlegel is al bijna 25 jaar bezig met de teelt en het vermarkten van milieuvriendelijk geteelde baktarwe. In het streven naar een zo goed mogelijke bakkwaliteit monitort de Zeeuwse Vlegel nieuwe rassen op hun geschiktheid. Tot nu toe zijn er geen betere gevonden dan de rassen waar men 25 jaar geleden mee begon: Renan (wintertarwe) en Sunnan (zomertarwe). Tijdens de bakproeven zijn 4 veelbelovende baktarwerassen van het veredelingsbedrijf Limagrain uit Rilland getest. Uit de bakproeven van afgelopen week blijkt dat er een tweetal wintertarwes, Evina en Reform, zijn, die een vergelijkbare bakkwaliteit hebben. De Zeeuwse Vlegeltelers zullen die rassen verder in de praktijk gaan testen. Het al wat langer bestaande zomertarweras Lavett blijkt overigens ook een goed alternatief.

Erkend Streekproduct

Door bakkers in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant wordt dagelijks het Zeeuwse Vlegel volkorenbrood gebakken en in meer dan 100 winkels verkocht.

Zeeuws Vlegelbrood herkent u aan het broodouwel met daarop het Zeeuwse Vlegel beeldmerk en het keurmerk ‘Erkend Streekproduct’. Dit broodouwel geeft de consument de garantie dat de bakker Zeeuws Vlegelmeel heeft gebruikt voor de productie. Alle tarwe voor het Zeeuwse Vlegelbrood is in Zeeland op een milieuvriendelijke wijze geteeld.

Dit houdt in dat na opkomst van de tarwe geen bestrijdingsmiddelen tegen ziekten, plagen en onkruid zijn toegestaan. In plaats van kunstmest wordt dierlijke mest gebruikt.

De Keuringsdienst NAK-AGRO voert de controle op teelt en transport van de tarwe uit.

Enthousiaste samenwerking

Zeeuwse Vlegeltarwe wordt op de windmolens van Zierikzee, Wolphaartsdijk en Biggekerke tot meel vermalen. De enthousiaste samenwerking en het vakmanschap van boeren, molenaars en bakkers heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het succes van de Zeeuwse Vlegel door de jaren heen.

Naast brood wordt er onder de naam Zeeuwse Vlegel ook pannenkoekenmeel, broodmixen voor de thuisbakkers, wafeltjes en snelkooktarwe op de markt gebracht. Al deze producten hebben het keurmerk ‘Erkend Streekproduct’  en ‘Zeker Zeeuws’:

 
Lees ook
Koninklijke Zeelandia Groep neemt bakkerijactiviteiten Wouters NV over

Koninklijke Zeelandia Groep neemt bakkerijactiviteiten Wouters NV over

Koninklijke Zeelandia Groep neemt het Belgische Wouters NV over. Het bedrijf maakt sinds 1 mei deel uit van Zeelandia. Wouters is bijna 100 jaar actief in bakkerijgrondstoffen, oliën en frituurvetten. Het bedrijf is gevestigd in het Belgische Lokeren.

Tim Toonen nieuwe Director Marketing & Sales Zeelandia

Tim Toonen nieuwe Director Marketing & Sales Zeelandia

Zeelandia Nederland heeft een nieuwe Director Marketing & Sales. Tim Toonen vervult deze functie vanaf 1 januari 2021. Als Director Marketing & Sales is hij is verantwoordelijk voor alle sales- en marketingactiviteiten binnen het MKB in de Nederlandse markt.

Irénke Meekma nieuwe CEO Zeelandia

Irénke Meekma nieuwe CEO Zeelandia

Irénke Meekma is nieuwe Chief Executive Office (CEO) van de Koninklijke Zeelandia Groep. Meekma werkte daarvoor verschillende directiefuncties aan zowel de kopers- als de producentenkant van de voedingsindustrie. Ze start 1 november leidenbij Zeelandia.