Nieuwe graansoort Tritordeum bij Commandeursmolen

Nieuw graan

De Commandeursmolen te Mechelen (NL) gaat het nieuwe graan Tritordeum malen tot “Spaans Meel”. Het in Spanje ontwikkelde graan is een natuurlijke kruising tussen durum en wilde gerst: twee oude graansoorten. Spaans meel is een ware innovatie in smaak, kwaliteit en duurzaamheid.

Gezond graan

Het graan heeft meerdere gezondheidseigenschappen. Eén is een goede verteerbaarheid. Dit komt doordat het graan 40 procent minder gluteneiwitten bevat dan andere graansoorten zoals tarwe. Mensen die gevoelig zijn voor gluten kunnen producten gemaakt van Tritordeum gemakkelijker verdragen. Volgens de coeliakieverening NCV is dit graan niet geschikt voor patiënten met coeliakie. Verder heeft Tritordeum een verhoogd vezelgehalte. Ook bevat het graan veel antioxidanten. Zo zit er in Tritordeum 10 keer meer luteïne dan in tarwe. Luteïne werkt als UV-filter voor het oog

Fairpricing en duurzaamheid

De teelt van Tritordeum vindt vooral plaats in de binnenlanden van Spanje. Een perfecte plaats, aangezien dit graan van een droog klimaat houdt en op redelijk schrale grond geteeld kan worden. Het graan is het goed bestand tegen ziekteverwekkers, waardoor er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn. Biologische boeren kunnen het graan hierdoor makkelijker telen. Binnen de keten is het product traceerbaar en wordt volgens het fairpricing-principe gewerkt.

Bakproducten en bakeigenschappen

Tritordeum kan als basis gebruikt worden voor verschillende producten zoals brood, pasta en bier. Brood gebakken met Tritordeum heeft een bijzondere zachte nootachtige smaak met een zoete ondertoon en goudgele kleur. Ondanks het verlaagde glutengehalte bak je een luchtig en mals brood van 100 procent Tritordeum. De smaak wordt versterkt door het malen op de Franse stenen van de door waterkracht aangedreven Commandeursmolen. Door de SKAL-certificering van de molen kan ook de biologisch geteelde Tritordeum gemalen worden.

Lees ook
Nieuw onderzoek: Tritordeum graan vermindert symptomen Prikkelbare Darm Syndroom

Nieuw onderzoek: Tritordeum graan vermindert symptomen Prikkelbare Darm Syndroom

Een Italiaanse pilot studie naar de symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom bij consumptie van Tritordeum graanproducten behaalde veelbelovende resultaten, schrijft Kennisbank brood.net. Het nieuwe onderzoek laat zien dat door consumptie van producten op basis van Tritordeum in plaats van tarwe, de symptomen van PDS-patiënten significant afnamen.

Vezelrijk witbrood mogelijk via veredeling

Vezelrijk witbrood mogelijk via veredeling

Wetenschappers hebben genen in het graan-DNA ontdekt die het vezelgehalte in bloem verhogen. Daarmee ligt de weg open voor de ontwikkeling van een graansoort voor vezelrijk witbrood.

De Trog brengt Tritordeum-brood op de Belgische markt

De Trog brengt Tritordeum-brood op de Belgische markt

Biologische bakkerij De Trog uit Ieper bakt als eerste bakkerij in België brood met Tritordeum. Dit gebeurt onder leiding van meester bakker Hendrik Durnez.