Nieuwe coronamaatregelen: horeca gaat weer open

Open horeca

Dinsdagavond 25 januari maakte de overheid versoepelingen van de coronamaatregelen bekend. Onder voorwaarden mag Nederland vanaf woensdag 26 januari wat meer open. Dit zijn de belangrijkste veranderingen voor de winkels en horeca.  

Van 05:00 tot 22:00 uur mag de horeca open. Nachthoreca blijft dus dicht. Een coronatoegangsbewijs is zowel binnen als buiten op het terras verplicht, maar hoeft niet getoond te worden bij afhalen. In alle publieke binnenruimtes, zoals horeca, theater en bioscopen, is een vaste zitplaats verplicht en moet een mondkapje gedragen worden tijdens verplaatsing. Op de zitplaats mag deze af.

Winkels, cultuur en evenementen

Alle winkels mogen weer open van 05:00 tot 22:00 uur. Ook hier blijft de mondkapjesplicht gelden en is er een maximaal bezoekersaantal van 1 persoon per 5 m2. Voor winkels is geen coronatoegangsbewijs nodig.

Het bezoeken van culturele locaties, die ook van 05:00 tot 22:00 uur open mogen, vereist wel een coronatoegangsbewijs. Ook hier geldt de mondkapjesplicht, behalve als je op je plaats zit.

Evenementen met een vaste zitplaats en doorstroomevenementen zijn onder voorwaarden toegestaan. Dit mag binnen met maximaal 1250 bezoekers, afhankelijk van de grootte van de ruimte.

Hier zijn alle coronamaatregelen te vinden die gelden vanaf 26 januari. Op dinsdag 8 maart besluit het kabinet opnieuw of er meer open kan.

Dossiers
Lees ook
Bakker Piet houdt vast aan transparantie

Bakker Piet houdt vast aan transparantie

Een gloednieuwe bakkerij met lunchroom en vergaderfaciliteiten. Ronny en Esther van der Horst van Bakker Piet verhuisden van een kleine bakkerij in het dorp naar een nieuwe plek aan de rand van Elspeet. Bij de nieuwbouw gold als stelregel dat alles transparant moest zijn.

Toename bakkers, viswinkels en slagerijen in 2021

Toename bakkers, viswinkels en slagerijen in 2021

Het afgelopen jaar is het aantal winkels voor het eerst sinds 2010 toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Er zijn vooral winkels die voedingsmiddelen verkopen bijgekomen, zoals supermarkten, (banket)bakers, slijterijen en viswinkels.

Bakker blijft populair na coronacrisis, omzetgroei supermarkten neemt af

Bakker blijft populair na coronacrisis, omzetgroei supermarkten neemt af

Twee jaar na het begin van de coronacrisis, neemt de omzet van bakkers nog steeds toe, schrijft Nu.nl naar aanleiding van cijfers van marktonderzoeker GfK. Bij supermarkten, boeren en andere speciaalzaken is de groei eruit.