Nieuwe Basiscursus Gistdegen van Bakery Sweets Center start 12 mei

15 april 2021 Redactie Bakkers in bedrijf

Het Bakery Sweets Center start op 12 mei voor de tweede keer met de Basiscursus Gistdegen. Tijdens deze cursus staat de basis van het broodbakken centraal. Deelnemers krijgen in tien lesdagen, verdeeld over tien weken, een introductie in de bakkerij.

De eerste editie van de Basiscursus Gistdegen startte in februari. Deze pilot verliep succesvol en daarom is het nu tijd voor de tweede lichting cursisten. Bakkerijdocent Jurjen Albertsma: “Het mooie van deze  basiscursus is het laagdrempelige karakter. Er is geen vooropleiding nodig. Tegelijkertijd is het een heel brede cursus qua informatie en wordt onderwijs vanaf de eerste week met het bedrijfsleven gecombineerd”.

De opleiding

De introductie in het bakkersvak vindt plaats in het praktijklokaal van het Friesland College in Leeuwarden. De Basiscursus Gistdegen bestaat uit grondstoffenkennis en het maken van klein brood, ongevuld en gevuld brood, getoerd gerezen brood en desem. Naast de cursusdagen wordt er voor iedere deelnemer een passende stageplek gezocht. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het netwerk van Bakery Sweets Center.

Albertsma: “Wat mij is opgevallen in de pilot is dat de helft van de deelnemers al na drie weken een toezegging tot een baan had ontvangen van het stagebedrijf. Dat is natuurlijk ons gewenste doel, maar kunnen we nooit  garanderen. Dat dit gebeurde, bevestigt dat de sector zit te springen om enthousiaste mensen met  grondstoffenkennis en dat deze basiscursus daar perfect op aansluit.”

Aanmelden

De Basiscursus Gistdegen is een initiatief van Bakery Sweets Center, in samenwerking met Friesland College en een aantal bakkerijen. Aanmelden kan door iedereen die de basis van het broodbakken wil leren. De 10-weekse training vindt plaats op woensdagen van 8:30 tot 14:00 uur bij het Friesland College in Leeuwarden. Daarnaast loopt de deelnemer 3 tot 4 dagen per week stage in een bakkerij. De kosten voor deze cursus bedragen 1.300 euro.

Altijd op de hoogte blijven?