Nieuwe Basiscursus Gistdegen van Bakery Sweets Center start 12 mei

basiscursus Gistdegen_Bakery Sweets Center

Het Bakery Sweets Center start op 12 mei voor de tweede keer met de Basiscursus Gistdegen. Tijdens deze cursus staat de basis van het broodbakken centraal. Deelnemers krijgen in tien lesdagen, verdeeld over tien weken, een introductie in de bakkerij.

De eerste editie van de Basiscursus Gistdegen startte in februari. Deze pilot verliep succesvol en daarom is het nu tijd voor de tweede lichting cursisten. Bakkerijdocent Jurjen Albertsma: “Het mooie van deze  basiscursus is het laagdrempelige karakter. Er is geen vooropleiding nodig. Tegelijkertijd is het een heel brede cursus qua informatie en wordt onderwijs vanaf de eerste week met het bedrijfsleven gecombineerd”.

De opleiding

De introductie in het bakkersvak vindt plaats in het praktijklokaal van het Friesland College in Leeuwarden. De Basiscursus Gistdegen bestaat uit grondstoffenkennis en het maken van klein brood, ongevuld en gevuld brood, getoerd gerezen brood en desem. Naast de cursusdagen wordt er voor iedere deelnemer een passende stageplek gezocht. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het netwerk van Bakery Sweets Center.

Albertsma: “Wat mij is opgevallen in de pilot is dat de helft van de deelnemers al na drie weken een toezegging tot een baan had ontvangen van het stagebedrijf. Dat is natuurlijk ons gewenste doel, maar kunnen we nooit  garanderen. Dat dit gebeurde, bevestigt dat de sector zit te springen om enthousiaste mensen met  grondstoffenkennis en dat deze basiscursus daar perfect op aansluit.”

Aanmelden

De Basiscursus Gistdegen is een initiatief van Bakery Sweets Center, in samenwerking met Friesland College en een aantal bakkerijen. Aanmelden kan door iedereen die de basis van het broodbakken wil leren. De 10-weekse training vindt plaats op woensdagen van 8:30 tot 14:00 uur bij het Friesland College in Leeuwarden. Daarnaast loopt de deelnemer 3 tot 4 dagen per week stage in een bakkerij. De kosten voor deze cursus bedragen 1.300 euro.

Dossiers
Lees ook
‘We moeten naar een energietechnisch slimmer gebruik van ovens’

‘We moeten naar een energietechnisch slimmer gebruik van ovens’

Op 20 april organiseerde het Bakery Sweets Center een ‘Bakery Sweets Session’ over ovens en energie. Tijdens dit webinar stond onder meer de vraag centraal hoe je de bakkerij kunt verduurzamen en welke vorm van energie het meest voor de hand ligt om een aardgasloze toekomst te realiseren: elektriciteit of waterstof?

SVH en Bakery Institute slaan handen ineen voor nieuw lesmateriaal

SVH en Bakery Institute slaan handen ineen voor nieuw lesmateriaal

Horeca en de bakkerijsector smelten steeds meer samen.Brood en patisserie spelen een grotere rol in de horeca en er komen steeds meer formules met horeca in de bakkerijsector. Daarom bundelen SVH en Bakery Institute de krachten om nieuwe leermiddelen te ontwikkelen die voorzien in de behoeften van beide branches.

Meergranen of volkoren; wat is het meest gezonde brood?

Meergranen of volkoren; wat is het meest gezonde brood?

Diverse media besteedden aandacht aan dit onderwerp. De Keuringsdienst van Waarde maakte een uitzending over meergranenbrood, Radar schreef op haar site een artikel met bovengenoemde kop. Welke broodsoort is nu wat?