Nieuw wereldrecord met muffin van 146,7 kilogram

19 oktober 2015

Schär en NIPfood behalen met hun coproductie ‘Ambrogio’, ’s werelds grootste muffin, een nieuw wereldrecord, dat wordt opgenomen in het Guinness Book of World Records. De chocolade muffin weegt 146,7 kilogram en bevat 45 kilogram glutenvrij meel. Het doel van de wereldrecordpoging is om een glutenvrije stempel te drukken in de patisseriegeschiedenis, om aandacht te vragen voor glutenintolerantie.

Ambrogio

De muffin wordt Ambrogio genoemd, als eerbetoon aan de beschermheilige van de stad waar de wereldrecordpoging werd gedaan. Naast 45 kilogram glutenvrij meel bevat de muffin 27 kilogram suiker, 30 kilogram eieren, 14 kilogram boter, 3 kilogram gist, 5 kilogram cacao en 6 kilogram pure chocolade. Om het juiste recept te vinden hebben de makers eerst drie muffins van ieder tien kilogram gebakken en vervolgens vijf muffins van ieder 100 kilogram, om zo de juiste mix van ingrediënten, kneedmethode, rusttijd en baktijden en temperaturen te kunnen bepalen. Na zes uur bakken was de muffin klaar.

Makers

Patissiers Matteo en Marco Nardi van NIPFood (Nazionale Italiana Pizzaioli, de Nationale Vereniging van Italiaanse Pizzabakkers) zijn de makers van de muffin. Matteo en Marco zijn experts op dit gebied en hebben inmiddels vijf GWR titels (waaronder de grootste pizza, eveneens glutenvrij en in samenwerking met Schär gebakken) op hun naam staan.

Altijd op de hoogte blijven?