Nieuw voedselveiligheidsinstituut van start

6 juni 2019 Cécile Janssen, Foodlog

Maandag 3 juni was de officiële opening van het nieuwe instituut Wageningen Food Safety Research, dat op 1 juni 2019 officieel van start ging.

Wageningen Food Safety Research (WFSR) is het nieuwe instituut voor voedselveiligheid in Nederland. De nieuwe organisatie is een samenvoeging van RIKILT Wageningen University & Research en het Laboratorium voor Voeder- en Voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). WFSR is onderdeel van Wageningen University & Research. Aan de samenvoeging ging een jarenlang proces vooraf.

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) onderstreept in een videoboodschap hoe belangrijk de veiligheid van voedsel en diervoeders is. Het nieuwe instituut moet zeker stellen dat burgers en overheid kunnen vertrouwen op laboratoriumonderzoek van de hoogste kwaliteit.

In het persbericht omschrijft WUR het WFSR als een 'unieke kennisinstelling': 'WFSR is een unieke kennisinstelling voor de voedsel- en voederveiligheid in Nederland. Het nieuwe instituut kan de laboratoriumondersteuning voor de NVWA en de rijksoverheid effectiever en kennisintensiever uitvoeren. Door deze samenvoeging wordt de kennis op het terrein van voedsel- en voederveiligheid en voedselfraude vergroot. WFSR is een steunpilaar bij incidenten en crises voor de NVWA, de ministeries van LNV en Volksgezondheid, Welzijn en Sport en speelt een rol bij milieu-incidenten en (voedsel)vergiftigingen. Daarnaast functioneert WFSR als nationaal en Europees referentielaboratorium.'

Het nieuwe instituut kan zijn activiteiten als internationaal gerenommeerd onderzoekscentrum verder uitbouwen door de bundeling van krachten.

Het RIKILT (230 medewerkers) en het Laboratorium voor Voeder- en Voedselveiligheid (130 medewerkers) zitten al geruime tijd in hetzelfde gebouw op de Wageningen Campus en werken al nauw samen.

Bron: Foodlog

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?