Nieuw onderzoek: Tritordeum graan vermindert symptomen Prikkelbare Darm Syndroom

Graan (unsplash)

Een Italiaanse pilot studie naar de symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom bij consumptie van Tritordeum graanproducten behaalde veelbelovende resultaten, schrijft Kennisbank brood.net. Het nieuwe onderzoek laat zien dat door consumptie van producten op basis van Tritordeum in plaats van tarwe, de symptomen van PDS-patiënten significant afnamen.

Tritordeum is een graansoort van Spaanse afkomst en is een natuurlijke kruising van durum tarwe en wilde gerst. De samenstelling verschilt van tarwe. Tritordeum heeft een lagere hoeveelheid gliadines (gluten eiwitten) en amylase/trypsin inhibitoren, minder koolhydraten en fructanen en een grotere hoeveelheid eiwit, vezel en antioxidanten.

Onderzoek

Tijdens de pilot studie consumeerden 16 patiënten met PDS gedurende 12 weken producten met Tritordeum in plaats van de gebruikelijke producten met tarwe. De Tritordeum-producten waren onderdeel van een gecontroleerd voedingspatroon bestaande uit ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes. De patiënten onthielden zich van tarwe, alcohol en zware fysieke activiteit. Na de interventie van 12 weken waren onder andere de buikpijnintensiteit (-44,9%), buikpijnfrequentie (-45,1%) en opgeblazen buik (-51,2%) afgenomen. Niet bij alle onderzochte factoren is een verschil waargenomen.

Om meer duidelijkheid te krijgen is het van belang deze studie te herhalen bij een grotere groep patiënten. Meer over de pilot studie is te lezen op brood.net.

Dossiers
Lees ook
Royal Koopmans en CZAV bezegelen samenwerking met lancering Nedertarwe

Royal Koopmans en CZAV bezegelen samenwerking met lancering Nedertarwe

Met de lancering van Nedertarwe bezegelen Royal Koopmans en CZAV hun gezamenlijke ambitie voor smaakvolle, gezonde en duurzame voeding van dichtbij. De bedrijven willen zich inzetten om duurzamer brood beschikbaar te maken voor een groot Nederlands publiek, vanuit een eerlijke samenwerking met Nederlandse boeren.

Wildfarmed teelt tarwe op ongeploegde akkers

Wildfarmed teelt tarwe op ongeploegde akkers

Een voormalige Britse muzikant plantte in 2007 het eerste zaadje voor Wildfarmed. Inmiddels lopen steeds meer bakkers warm voor de (landbouw)filosofie én het meel van dit regeneratieve voedselbedrijf.

Waddenmolen stelt ambities: brood van Groningse tarwe

Waddenmolen stelt ambities: brood van Groningse tarwe

Blijven de inkoopkosten van tarwe stijgen en moeten we zo langzamerhand niet eens op zoek gaan naar alternatieven? Daarover sprak Frank Vogelzang van de Waddenmolen tijdens de Bakery Sweets Session over marktontwikkelingen op 12 mei. “De prijs van graan dat we uit diverse landen betrekken, blijft stijgen. Terwijl we hier de akkers om de hoek hebben....