Nieuw interieur? Zes tips voor een voedselveilige keuze

hygiëne_BIB 10-2018

Bij een verbouwing moet je als ondernemer veel keuzes maken. Welke aannemer, welk materiaal, hoeveel koelvitrines en schappen en welk kassasysteem? Het is raadzaam ook de voedselveiligheid hierin mee te nemen. Hier zijn zes tips voor voedselveiligheid om rekening mee te houden.

“Een verbouwing of nieuwbouw is het perfecte moment om al vanaf de basis rekening te houden met voedselveiligheidseisen”, zegt Wiepkje Colijn van NBOV. Wanneer je vanaf de (af)bouw al rekening houdt met de eisen van voedselveiligheid, kun je eenvoudiger aan die eisen voldoen, en wordt schoonmaken en schoonhouden gemakkelijker. Op deze manier voorkom je dat je achteraf – wellicht kostbare – aanpassingen moet doorvoeren. 

De tips

1. Onverpakte producten
Zorg dat onverpakte producten afgedekt kunnen worden. Dit voorkomt kruisbesmetting met vuil of allergenen, weert plaagdieren en voorkomt dat klanten de producten ongewenst aanraken. De hygiënecode adviseert onverpakte producten buiten het bereik van klanten te houden als er niet voldoende toezicht van uw personeel is.

2. Reinigen
Kies voor wanden, vloeren en meubels materialen die goed gereinigd kunt worden. Hierdoor blijft er geen vuil achter, verklein je de kans op plaagdieroverlast en maak je gemakkelijker en sneller schoon.

3. Zelfbedieningsmeubel
Als er een zelfbedieningsmeubel in de komt, zorg er dan voor dat klanten de producten niet kunnen besmetten. Verpak de producten, of zorg dat het personeel toezicht houdt bij de verkoop.

4. Hout
Kies je voor de warme uitstraling van hout? Let dan op dat het hout niet splintert en zo producten kan besmetten.

5. Verschillende seizoen
Bespreek met de interieurbouwer uw wensen voor de verschillende seizoenen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een airco of een luchtgordijn om warmte of kou buiten te houden.

6. Plaagdieren
Zorg ervoor dat u plaagdieren weert. Overleg daarover met uw aannemer, interieurbouwer en plaagdiermanagementbedrijf. Wees bij de afbouw kritisch op openingen. Muizen hebben aan een kier van 0,5 cm genoeg om achter een meubel te komen.

Lees ook
Bakkers in de media - week 26

Bakkers in de media - week 26

Brood van lokaal graan, bakker schrijft verhalenboek voor kinderen met dyslexie en ondernemen in coronatijd. Wat zagen we deze week voorbij komen over de bakkersbranche? Een greep uit de media.

Nieuwe iconen voor verduidelijking houdbaarheidsdatum

Nieuwe iconen voor verduidelijking houdbaarheidsdatum

De gewenste actie bij de Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT) is een heel andere dan bij Te Gebruiken Tot (TGT). Toch haalt een merendeel van de consumenten ze door elkaar. Daardoor gooien ze vaak producten weg die nog eetbaar zijn. Om het verschil tussen de twee houdbaarheidsdatums te verduidelijken, introduceert Samen Tegen Voedselverspilling twee iconen...

Houwers Groep en CleanIT Solutions samen verder

Houwers Groep en CleanIT Solutions samen verder

Houwers Groep en CleanIT Solutions BV gaan samenwerken. Met ingang van juni 2022 richten de twee bedrijven de CleanIT Group op om elkaar op het gebied van hygiëne, voedselveiligheid en digitale mogelijkheden te versterken. Beide dochterbedrijven blijven bestaan onder de eigen naam.