Nieuw: Het Graanschap. Van Nederlands graan tot lekker brood

27 augustus 2020

Beeld: Studio Letsch & De Clercq

Een boer, een molenaar en een bakker die de hele keten van Nederlands graan tot brood in eigen hand hebben; dat is Het Graanschap. Het graan wordt natuurinclusief geteeld op Schokland door de boer die het in de molen naast de akkers vermaalt. In Laren staat de eerste minibakkerij waar het brood vers gebakken wordt. “Ons doel: waanzinnig goed brood maken en tegelijkertijd bijdragen aan een vruchtbare grond en meer biodiversiteit zoals bijen, insecten en vogels.” Brood van Het Graanschap is vanaf 20 augustus te koop op De Groene Afslag in Laren.

Vier iniatiefnemers

Het Graanschap is van vier initiatiefnemers die elk hun eigen kracht en expertise meebrengen. Arjen Verschure is boer en molenaar, Alice den Boer is bakker, Eva Jansen is conceptontwikkelaar en Johan Pater bakker en business strateeg. Het gaat Het Graanschap vooral om lekker lokaal en transparant biologisch desembrood maken. Tegelijkertijd dragen ze bij aan een beter ecosysteem. Eva: “er wordt in Nederland nauwelijks brood gebakken van Nederlands graan. Dit vraagt om specifieke kennis en kunde van de bakker en de boer. Tegelijkertijd biedt het juist veel kansen voor diezelfde bakker en boer. De bakker kan aan veel meer knoppen draaien voor het gewenste eindproduct en voor de boer wordt het weer interessant om graan te telen.

Herontwerp van de keten
Het is volgens zowel Arjen als Eva de omgekeerde wereld dat nagenoeg al het Nederlandse graan wordt verkocht als veevoer. Vervolgens wordt het graan voor ons brood uit Verweggistan geïmporteerd. En het brood dat niet verkocht wordt, daar wordt weer veevoer van gemaakt. Eva: “die keten moet veel korter, duurzamer en transparanter vinden wij. Door met elkaar één korte keten te vormen, zorgen we er bovendien voor dat iedereen er ook een goede boterham aan verdient” Arjen: “Het is van belang dat de Nederlandse boer graan blijft telen. Graan maakt de bodem namelijk gezonder, maar levert weinig op als veevoer. Het is tijd dat boeren meer toekomstbestendig gaan boeren in deze tijd waarin de sector zwaar onder druk staat. Daar horen vragen bij als: hoe kun je gewassen op andere manieren verwaarden en hoe kun je als boer bijdragen aan een beter leefklimaat en bodemverduurzaming? Voor ons brood halen we alles uit de Nederlandse graankorrel wat erin zit. We telen natuurinclusief en malen met een elektrisch aangedreven molensteen. Circa 10% van de akkers zaaien we in met bloemen voor meer insecten en ander leven.

Natuurproduct
Brood van 100% Nederlands graan. Het kan als boer, molenaar en bakker hetzelfde doel voor ogen hebben. Eva: “Als boer moet je weten en gevoel hebben voor wat en voor wie je teelt. Onze bakker gaat met de boer en de molenaar in gesprek over welke graan- en meelcondities zorgen voor het gewenste resultaat. De impact hiervan op de kwaliteit moet de consument nog ontdekken. Daar hebben wij een belangrijke taak. Een consument beseft nauwelijks dat brood een natuurproduct is en dat er natuurinvloeden zijn die smaak en structuur beïnvloeden. Ons brood zal om die reden nooit elke dag 100 procent hetzelfde zijn. Ons desembrood onderscheidt zich in smaak, juist omdat het van dichtbij komt en wij zelf aan alle knoppen van de keten kunnen draaien zonder iets toe te voegen. Hier is een markt voor, dat weten we zeker. Koffie en bier zijn voorbeelden van hoe een ‘gewoon’ product veel meer waarde heeft gekregen de afgelopen jaren door anders naar het product en de markt te kijken.”

Vanaf 20 augustus is het brood van Het Graanschap te koop in hun broodlab op De Groene Afslag in Laren, open van donderdag tot en met zaterdag van 9:00 – 15:00.

www.hetgraanschap.nl

Het hele interview met Het Graanschap staat in Bakkers in bedrijf nummer 8, als je nu een abonnement afsluit krijg je deze editie op 2 oktober in de bus.

 

Altijd op de hoogte blijven?