Nieuw btw-id voor eenmanszaken

14 oktober 2019

De eerste groep mensen met een eenmanszaak hebben van de Belastingdienst een nieuw btw-identificatienummer, het btw-id, ontvangen. In oktober krijgen ongeveer 1.3 miljoen ondernemers dit nieuwe btw-id.

Het nieuwe btw-id is een persoonlijk, uniek nummer dat bestaat uit een reeks van 14 tekens, waarin het BSN van de ondernemer niet langer is verwerkt. Volgens de belastingdienst wordt de privacy van de ondernemer Met het nieuwe btw-id beter gewaarborgd. Het nieuwe btw-id is geldig vanaf 1 januari 2020. De Belastingdienst verzendt de brieven al in oktober, zodat ondernemers nu al voorbereidingen kunnen treffen. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van briefpapier en het informeren van de boekhouder.

Vanaf 1 januari 2020 moeten ondernemers het btw-id op facturen en hun website vermelden om zich te identificeren als btw-plichtig ondernemer. Daarmee voldoen zij aan de wettelijke eisen. Voor handel binnen de EU is het belangrijk dat mensen met een eenmanszaak hun btw-id tijdig doorgeven aan hun leveranciers.

Ondernemers houden hun huidige btw-nummer voor communicatie met de Belastingdienst en voor de btw-aangifte.

Meer informatie over het nieuwe btw-id is te vinden op de website van de Belastingdienst.

Altijd op de hoogte blijven?